El telèfon dels líders polítics, especialment el de Pedro Sánchez, traurà fum aquesta setmana. Per una banda, el PSOE té pactat reunir-se amb Ciutadans i Podemos aquests dies per parlar sobre un possible acord de govern. Per l'altra, insisteix que Mariano Rajoy s'ha de presentar a la investidura, encara que sigui sense suports. Si Rajoy hi accedís, quedaria retratat un PP sol, i això donaria força a la imatge de Pedro Sánchez com a alternativa de govern. Per aquest motiu, els socialistes han demanat al líder de Ciutadans, després de la conversa que va mantenir amb Rajoy dilluns per dialogar sobre el desencallament de la investidura, que exigeixi al candidat del PP que afronti el veredicte del Congrés.

Tot plegat després que Rajoy declinés divendres 22 la proposta del Rei de presentar-se com a candidat a president perquè no tenia els suports necessaris i que dissabte, mentre compareixia davant de la militància del PP a Còrdova, Sánchez i Rivera publiquessin a Twitter que havien mantingut una conversa telefònica per trobar-se. El secretari general del PSOE també va parlar amb Pablo Iglesias diumenge, després d'un intent fallit que també va anunciar a la xarxa.

Nova ronda amb el Rei

Felip VI inicia dimecres 27 la segona ronda de converses amb els portaveus dels partits per proposar candidat. Començarà amb el partit més petit a la cambra, Nueva Canarias, i acabarà, de nou, amb el PP, com a partit més votat. Esquerra i EH-Bildu, de nou, han declinat reunir-se amb el monarca.

En aquest context, Aitor Esteban, del PNB, ha advertit al PSOE que no assisteixi a la ronda de consultes amb Felip VI comptant amb el seu suport per avançat ja que, diu, això es fa al revés: primer cal dialogar "amb discreció" amb les altres formacions, i després reunir-se amb el Rei amb una idea dels suports amb què pot afrontar la investidura. I de moment, ha avisat, no hi ha tancat cap acord amb els socialistes.

Comitè federal socialista

El secretari general del PSOE es reunirà amb el monarca dimarts dia 2 de febrer, dia en què ja haurà reunit els barons socialistes al comitè federal del PSOE, que és qui ha de donar llum verda a l'acord de govern que pugui pretendre Sánchez. El número dos del PSOE, César Luena, ha dit que les decisions del comitè executiu i del comitè federal "sempre aniran de la mà, en coherència i concordància".

Aquesta reunió amb les federacions socialistes es produeix a petició d'algunes com Andalusia, Castella-La Manxa i el País Valencià, partidàries que qualsevol aliança de govern hagi de ser ratificada pel màxim òrgan del partit entre congressos. Sánchez parlarà amb els diferents líders territorials aquesta setmana per intentar consensuar una postura de cara al comitè federal que, a més, ha de decidir la data del proper congrés ordinari del partit, que depenent de com vagin les negociacions, podria demanar el relleu de l'actual secretari general.

Calendari de les audiències

Dimecres, 27 de gener:
  • A les 10h, Pedro Quevedo Iturbe, de Nueva Canarias (NCa).
  • A les 12h, Isidro Manuel Martínez Oblanca, de Foro Asturias (FORO).
  • A les 17h, Ana María Oramas González-Moro, de Coalición Canaria-Partido Nacionalista Canario (CCa-PNC).
Dijous, 28 de gener:
  • A les 10h, Íñigo Jesús Alli Martínez, d’Unión del Pueblo Navarro (UPN).
  • A les 12h, Alberto Garzón Espinosa, de Unidad Popular: Izquierda Unida, Unidad Popular en Común (IU-UPeC).
  • A les 17h, Aitor Esteban Bravo, de Euzko Alderdi Jeltzalea-Partido Nacionalista Vasco (EAJ-PNV).
Divendres, 29 de gener:
  • A les 10h, Alexandra Fernández Gómez, de En Marea (PODEMOS-En Marea-ANOVA-EU).
  • A les 12h, Francesc Homs i Molist, de Democràcia i Llibertat. Convergència. Demòcrates. Reagrupament (DL).
  • A les 17h, Joan Baldoví Roda, de Compromís-Podemos-És el Moment (PODEMOS-COMPROMÍS).
Dilluns, 1 de febrer:
  • A les 10h, Francesc Xavier Domènech Sampere, de En Comú-Podem (EN COMÚ).
  • A les 12h, Albert Rivera Díez, de Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía (C's).
  • A les 17h, Pablo Iglesias Turrión, de Podemos (PODEMOS).
Dimarts, 2 de febrer:
  • A les 11h, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, del Partido Socialista Obrero Español (PSOE).
  • A les 17h, Mariano Rajoy Brey, del Partido Popular (PP).