"Vols ser ciutadà d'un Estat independent basc?",  aquesta serà la pregunta que podran respondre aquest diumenge fins a 34 municipis del País Basc. Tots ells celebren aquest diumenge unes consultes sobiranistes que tenen voluntat de ser un preludi d'un referèndum sobre la independència al conjunt de la nació basca. En total, estan cridades a les urnes fins a 150.000 persones majors de 16 anys.

La consulta està organitzada per la plataforma Gure Esku Dago (Està a les nostres mans), però compta amb el suport de partits com el PNV o EH Bildu. Les votacions s'emmarquen dins la campanya "5J - Comencem a decidir", i amb ella des de la plataforma pretenen fer futures votacions a diferents municipis bascos i navarresos.

Malgrat tot, el delegat del Govern espanyol al País Basc, Carlos Urquijo, ja ha avisat als 34 alcaldes de les localitats que celebraran la consulta que no poden participar ni col·laborar en aquestes perquè així ho mana la Constitució. Per això, els impulsors asseguren que les urnes no estaran en edificis públics, sinó en entitats locals que col·laboren amb la iniciativa. A més, hi haurà experts i observadors jurídics que intervindran durant la jornada.

La majoria d'aquests municipis són de la província de Guipúscoa, concretament, a Goierri (23 municipis), Debagoiena (8 municipis), Aramaio, Azpeitia i a Ispaster. La previsió era fer-ho en 36 municipis durant el mes de juny. Finalment, però, la plataforma va decidir celebrar-ho només a 34 pobles aquest cinc de juny, i deixar-ne dos més per a l'octubre. Concretament, Dima i Bakaiku.