El passat 26-M 156.157 persones van votar perquè Ada Colau fos alcaldessa. El resultat final de les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona va deixar un panorama aritmèticament enrevessat. ERC, Maragall, va guanyar les eleccions per 5.000 vots de diferència, però una aliança alternativa entre els comuns i el PSC, amb el suport extern de Manuel Valls, el deixarà fora de l'alcaldia, llevat d'un gir de guió ara mateix imprevisible. La decisió final és en mans de les bases de Barcelona en Comú, un cens de 10.000 persones. 

Des de dijous a les 11 del matí, el partit ha activat una consulta en la qual podran participar fins les 5 de la tarda d'aquest divendres. Se'ls dóna a escollir entre dues opcions. A/ Acord de govern entre Barcelona en Comú i PSC, amb Colau d'alcaldessa B/ Acord de govern entre ERC i Barcelona en Comú, amb Maragall d'alcalde. És a dir, que els simpatitzants i militants dels comuns han de triar si volen que Colau retingui l'alcaldia o la cedeixi. Tot, amb l'afegit, gens menor, que tant ella com la resta de la cúpula de la formació han decidit prendre partit i demanar obertament el vot per la primera opció, la d'una aliança amb els socialistes que li permeti ser reelegida. Aquest posicionament públic contrasta amb l'actitud que va mantenir Colau fa un any i mig quan les bases van votar si volien expulsar el PSC del govern municipal pel 155. Aleshores, ella no es va mullar. 

La consulta és telemàtica i es fa pitjant aquest enllaç. Hi poden participar totes aquelles persones que s'hagin inscrit al cens dels comuns abans del 3 de juny. Amb això però no n'hi ha prou. Cal també que abans hagin validat la inscripció presencialment. La majoria ja ho han fet, però n'hi ha que al llarg d'aquest divendres s'han desplaçat fins a la seu del partit per fer-ho, tràmit pel qual han de demostrar que estan empadronats a Barcelona, a més de presentar el DNI. 

WhatsApp Image 2019 06 14 at 13.13.48

Feta la burocràcia, els inscrits accedeixen amb els seu correu electrònic i contrassenya i ja poden clicar l'opció preferida. No hi ha possibilitat d'abstenció. Això sí, per si s'ho repensen, se'ls dóna l'oportunitat de canviar d'opinió fins l'últim moment, com pot comprovar-se a la fotografia superior. Poden canviar el vot fins que finalitzi la votació i només quedarà registrat l'últim que s'hagi emès. 

Els resultats es donaran a conèixer a partir de les 18:30 d'aquest divendres.