Realitzar una consulta d’autodeterminació entra dins de la llibertat d’expressió i, per tant, la llei no ho pot perseguir. Almenys així ho entén el jutge del Tribunal Superior de Perpinyà, que s’ha declarat incompetent davant la petició de dissoldre el Comitè per a l’Autodeterminació de Catalunya Nord.

Amb aquesta decisió, avançada per France Bleu, es desautoritza la pretensió de Josiane Chevalier, anterior prefecte del Departament dels Pirineus Orientals, que l’any 2014 va impulsar una campanya als tribunals per aconseguir la dissolució d’aquesta associació sobiranista.

El tribunal considera que la consulta d’autodeterminació és un exercici de llibertat d’expressió, per això la resolució denega la seva dissolució i obliga l’Estat francès a pagar els 1.500 euros corresponents als costos del procés. Ara, si la prefectura vol continuar el procediment, haurà de portar el cas al Consell de Ministres, que encara podria decidir la dissolució d’aquesta organització.

La decisió del tribunal perpinyanès contrasta amb els punts de vista de la justícia espanyola, que manté un procés contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per l'organització de la consulta popular del 9 de novembre del 2014, on una clara majoria dels votants es van decantar per la constitució d’un Estat independent a Catalunya.

Possible referèndum l’any 2017

El Comitè per a l'Autodeterminació de Catalunya Nord manté la seva intenció d’organitzar la consulta l’any vinent, amb la idea de fer-lo coincidir amb un eventual referèndum a la Catalunya Sud.