El Tribunal Constitucional ha tombat parcialment el recurs d'empara que va presentar el PSC contra el veto a la designació de Miquel Iceta com a senador. Concretament, l'alt tribunal ha denegat les mesures cautelars que van demanar els socialistes per a suspendre els acords de la Mesa del Parlament. Però el TCencara ha de resoldre el fons de la qüestió. No hi ha cap previsió sobre quan es produirà.

Concretament, el PSC va demanar suspendre cautelarment l'acord de la Mesa del 16 de maig, segons el qual va decidir-se el sistema de votació electrònica, i no la votació secreta que demanaven els socialistes. En la seva interlocutòria, els magistrats argumenten que el sistema de votació escollit "és una decisió parlamentària respecte de la qual no es pot acordar la suspensió en haver estat ja executada plenament i haver-se esgotat els seus efectes".

 

Un argument similar fa servir l’alt tribunal per a la possible alteració del Senat en la seva celebració constitutiva del passat 21 de maig: “Es tracta d’un esdeveniment ja consumat temporalment”. Pel que fa al fons de la qüestió, els magistrats diuen que “és una argumentació sobre la qual no pot a pronunciar-se el tribunal en el present incident de suspensió".

El primer secretari del PSC va ser proposat per Pedro Sánchez com a president del Senat, però per arribar-hi necessitava ser designat senador autonòmic per part del Parlament. Per l'oposició dels partits independentistes, la designació no va tirar endavant i el PSC va presentar un recurs d'empara, que el TC va admetre a tràmit. En el seu lloc, els socialistes van posar un altre català, Manuel Cruz, al capdavant de la cambra alta.