El ple Tribunal Constitucional (TC) ha avalat la presó preventiva que va dictar el Tribunal Suprem contra Raül Romeva. La sentència feta pública aquest dimarts considera que la mesura cautelar responia a "finalitats constitucionalment legítimes" com són evitar el "risc de fuga" i el de "reiteració delictiva".

A més, consideren que les resolucions recorregudes per Romeva "expliquen quin és el supòsit pel qual s'acorda la presó provisional, a saber, els indicis racionals de la intervenció del demandant en uns fets presumptament constitutius de delictes greus".

Tres magistrats han discrepat i argumenten en un vot particular conjunt que s'hauria hagut de valorar l'adopció d'una cautelar menys lesiva.

Vot particular

El vot particular discrepant el signen Juan Antonio Xiol Ríos, Fernando Valdés-Dal-Ré i María Luisa Balaguer Callejón. Afirmen que hauria estat procedent estimar el recurs d'empara i anul·lar les resolucions impugnades per Romeva.

Creuen que hauria calgut valorar una mesura menys lesiva pels interessos constitucionals vinculats al dret de representació de Romeva i valorar el context, és a dir, que s'estava aplicant l'article 155 a Catalunya.