El ple del Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat denegar la petició del president a l'exili Carles Puigdemont de suspendre cautelarment la interlocutòria dictada pel magistrat instructor de la Sala Penal del Tribunal Suprem, del 9 de juliol del 2018, per la qual s'acordava la suspensió de les seves funcions i càrrec públic.

La demanda d'empara al·legava que la interlocutòria del Tribunal Suprem impugnada vulnerava els seus drets fonamentals previstos a l'article 23 de la Constitució. En un escrit posterior es va sol·licitar amb caràcter urgent la suspensió de la interlocutòria impugnada, que va ser rebutjada per interlocutòria del ple d'aquest tribunal del 15 de gener del 2019 i es va ordenar obrir la peça de suspensió que ara, després de noves al·legacions, queda resolta.

El TC considera que en aquest tràmit processal no es pot fer l'anàlisi de la qüestió de fons ni es poden qüestionar les bases fàctiques que la sustenten. Tampoc es pot anticipar indegudament el que s'ha de resoldre en la sentència oportuna.

Per tant, accedir a aquesta petició "equivaldria a anticipar una eventual decisió estimatòria del recurs d'empara i suposaria inaplicar temporalment una norma de rang legal, l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal".