El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i la resta de consellers de Junts han manifestat en la reunió extraordinària del Consell Executiu d'aquest dilluns, en la qual el president, Pere Aragonès, ha anunciat l'acord de Pressupostos amb els comuns, que aquest pacte "trenca la majoria del 52%", han explicat fonts de Vicepresidència. Tanmateix, fonts de Presidència de la Generalitat han assegurat a Europa Press que durant la reunió els consellers de Junts no han manifestat "cap crítica" davant del pacte i han traslladat que no el veien malament.

Després de l'anunci de l'acord, l'Executiva de Junts s'ha reunit aquest dilluns a les 10:30 hores per valorar l'acord que han assolit el Govern i els comuns per desbloquejar els Pressupostos de la Generalitat de 2022, que permeten l'inici de la seva tramitació parlamentària.

Això es produeix després que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, critiqués diumenge que es negociés amb els comuns i advertís que "no sacrificarien uns bons Pressupostos per incorporar polítiques que poden portar a repetir actuacions" d'institucions com les de l'Ajuntament de Barcelona encapçalat per Ada Colau.

"No entrarem en aquest tipus d'intercanvis. No és responsable", ja que va considerar que els comuns busquen que l'acord de Pressupostos inclogui un pacte per tirar endavant els comptes de l'Ajuntament.

L'acord amb els comuns

El Govern i els comuns han tancat aquest dilluns un acord per desbloquejar els Pressupostos de la Generalitat de 2022 i que superin el debat a la totalitat perquè comencin la seva tramitació parlamentària.

El pacte s'ha produït poc més d'una hora abans que finalitzi el termini per retirar les esmenes a la totalitat als comptes, per la qual cosa aquest dilluns en el ple els Pressupostos superaran la primera tramitació.

Aquest acord arriba després d'un cap de setmana en què s'han intensificat les negociacions entre el Govern i els comuns, després que la CUP ratifiqués la seva decisió de no retirar la seva esmena a la totalitat als comptes que havia registrat al Parlament.

Després de l'anunci, els comuns han convocat la seva Executiva aquest mateix dilluns a les 11.00 hores per analitzar el "preacord" al qual han arribat amb el Govern per salvar els comptes.

Les demandes dels comuns

Una de les demandes dels comuns, tal com la seva líder a la Cambra, Jéssica Albiach, ha reiterat en els plens, és aconseguir un acord tant per als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) com per als de la Generalitat i els de l'Ajuntament de Barcelona.

Lider comú podem, Jessica Albiach, sessió de control en el Parlament - Sergi Alcàzar

La líder dels comuns Jéssica Albiach / Sergi Alcàzar

Aquest mateix dilluns, després de l'acord anunciat entre Govern i comuns, el líder d'ERC a l'Ajuntament, Ernest Maragall, ha convocat una roda de premsa en el Parlament "per parlar sobre l'acord de Pressupostos de la Generalitat" acompanyat pel seu grup municipal.

La setmana passada ERC va votar 'no' a la tramitació inicial dels pressupostos de la capital catalana per a 2022, que van superar aquest tràmit quan el projecte de comptes d'Ada Colau va rebre el suport de BCN Canvi.

 

Foto principal: El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró / EFE