Els quatre consellers que acompanyen el president Carles Puigdemont a Brussel·les podrien veure's obligats a renunciar a les seves actes com a diputats electes per assegurar la majoria absoluta independentista al nou Parlament, pensant en votacions com la de constitució de la Mesa i la d'investidura.

Segons fonts de les tres formacions independentistes (JuntsXCat, ERC i la CUP), en les converses que duen a terme aquests dies amb vista a garantir la majoria independentista al Parlament, ja han començat a explorar un possible escenari en el qual els quatre consellers a Brussel·les —Clara Ponsatí i Lluís Puig (JxCat) i Toni Comín i Meritxell Serret (ERC)— no puguin votar a la cambra.

Sense comptar els dos líders de JuntsXCat i ERC, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament, que per raons de lideratge i de ser possibles candidats a la presidència mantindran els seus escons, també podrien veure's obligats a renunciar a les seves actes de diputats electes dos independentistes que es troben empresonats: el conseller Joaquim Forn i Jordi Sànchez (JuntsXCat). En aquests dos casos, no obstant això, existeix la possibilitat que ells i Junqueras puguin obtenir la llibertat provisional en els pròxims dies o setmanes, o també hi ha la possibilitat que obtinguessin un permís penitenciari per participar en la sessió de constitució de la cambra i també en la d'investidura.

Les dues possibilitats fan que numèricament poguessin conservar de moment els seus escons sense necessitat de posar en risc la majoria absoluta independentista, integrada per 70 diputats: 34 de JxCat, 32 d'ERC i 4 de la CUP. Però per assegurar els 68 vots que donen la majoria absoluta a la cambra catalana, les fonts consultades apunten la possibilitat que els quatre consellers que són a Brussel·les puguin cedir les seves actes de diputats i no perdre així les votacions.