El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha apel·lat aquest vespre en un acte a la Universitat de Barcelona a la tradició que representa Ramon Trias Fargas, responsable del departament d'Economia els primers anys de la restauració de la Generalitat i un dels fundadors de CDC. Ho ha fet en el marc d'un acte convocat dins de l'Any Trias Fargas, on ha defensat l'aportació de Convergència a Catalunya, el "fer país", el compromís social i la capacitat per a la negociació "ben entesa i ben executada". L'acte, en el qual han participat diferents exconsellers d'Economia de la Generalitat, ha comptat amb la presència d'exdirigents de Convergència, entre els quals el president Jordi Pujol, i l'ha tancat el president de la Generalitat i també exconseller d'Economia, Pere Aragonès.

Giró ha reivindicat el valor de la tradició en general i, en aquest cas concret, ha volgut "recordar i reconèixer el valor immens" que la tradició que Trias Fargas representa. "Us estic parlant del que ha significat Convergència Democràtica de Catalunya al nostre país", ha reblat, per afegir tot seguit que s'estava referint aI "projecte comú bastit durant dècades" per personatges com Trias Fargas, Max Cahner, Antoni Subirà, Xavier Trias, Carme Laura Gil, Artur Mas o Jordi Pujol, entre d'altres.

jordi pujol acte ramon trias fargas foto carlos baglietto (10)
Jordi Pujol, en un moment de l'homenatge a Trias Fargas | Foto: Carlos Baglietto

Negociació ben entesa

Ha assegurat que tots ells tenen en comú "un compromís irreductible amb Catalunya", una visió plena d'exigència i ambició, i alhora inclusiva, de què significa ser català, una "capacitat inesgotable de denunciar les injustícies sistemàtiques de l'Estat" cap a Catalunya, així com sensibilitat social i una manera determinada de "fer país i fer política". "A més a més, n'estic convençut, la majoria tenen (o tindrien, si ja no estan entre nosaltres) una aspiració sobiranista clara i inequívoca", ha reblat.

Finalment, ha assegurat que tots ells tenen també en comú "l'orientació pragmàtica; la inclinació a la negociació i a la política pràctica des de la grandesa del servei públic al país". "Una cosa que jo tampoc no voldria perdre de cap manera", ha reblat. "La negociació ben entesa i ben executada, basada en el compromís per aprofitar qualsevol oportunitat, i per fer servir qualsevol mitjà legítim que estigui al nostre abast, per fer créixer Catalunya, els seus ciutadans i les seves empreses", ha afegit. Tot plegat, segons Giró, sense renunciar a l'horitzó de la plena sobirania i autodeterminació que, ha insistit, cal seguir perseguint per assolir com més aviat millor.

Malgrat errors

El conseller ha admès, en referència implícita a la polèmica sobre els diners ocults de la família Pujol i altres casos d'irregularitats que van acabar desembocant en la desaparició del partit, que "a totes les tradicions, com a totes les famílies, alguna vegada es cometen errors i es tenen episodis de feblesa", però ha afegit que això no hauria de fer renunciar a allò que "ha proporcionat aixopluc i que tant ha fet créixer Catalunya com a país durant anys".

Per tot plegat, Giró ha dedicat la intervenció a reivindicar la tradició que representa Trias Fargas, ha assegurat sentir-se'n orgullós i ha confessat que la seva aspiració com a conseller d'Economia és saber estar l'alçada amb les seves accions i decisions de la responsabilitat que representa "sentir-se hereu d'aquesta tradició i el seu llegat".

No és el primer cop que Giró reivindica l'herència de Convergència. Precisament en l'acte amb què es va obrir a l'Hospital de Sant Pau l'any Trias Fargas, el passat mes d'abril, el conseller va apel·lar la feina feta per Convergència amb la restauració de la Generalitat. "Aquells polítics potser llavors no parlaven d'estructures d'Estat, però van concebre i realitzar autèntiques estructures d'Estat a una Catalunya que encara avui funciona com un rellotge a l'administració catalana", va subratllar.