La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha assenyalat per al 14 de desembre el judici al conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, per presumpta desobediència l'1-O, quan era alcalde d'Agramunt.

El judici s'havia de fer l'11 de novembre, però s'ha ajornat fins al 14 de desembre.

El TSJC va obrir la investigació a Solé el març del 2019, quan encara era alcalde, després d'una querella de la Fiscalia per la seva "participació activa en la promoció, organització i celebració del referèndum" a Agramunt, i la mateixa denúncia recollia un article sense signatura en una revista municipal titulat "Per què hem de participar en l'1-O?", que descriu l'assistència de Solé a un acte el setembre del 2017 per promocionar la consulta.

Els fets

El 7 de setembre del 2017, Solé va promulgar un decret d'alcaldia donant ple suport al referèndum, després que el Parlament n'aprovés la convocatòria. La delegació del govern espanyol a Catalunya va advertir tots els alcaldes que havien d'intentar impedir la votació, arran de la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional, advertiment que Solé va rebre el 12 de setembre.

Però el 25 de setembre va participar en un acte a favor del referèndum organitzat en un casal municipal i va dir que l'1 d'octubre calia anar a votar per defensar el dret de vot, declaracions que es van recollir a la revista municipal. El mateix 1-O va cedir una escola municipal per poder votar i va prendre decisions com amagar diversos cops les urnes perquè no les trobés la Guàrdia Civil. També va proposar acabar la votació una hora abans del previst. Aquesta actuació també es va recollir a la revista municipal.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat