Un total de 525 candidats aspiren a entrar a l'assemblea de representants del Consell per la República, que serà el seu Parlament, en unes eleccions que se celebraran el 29, 30 i 31 d'aquest mes d'octubre. En total hi ha 121 escons en disputa.

La votació tindrà dues urnes, una on constaran ciutadans inscrits al Consell i l’altra, on es presenten càrrecs electes (regidors, diputats, eurodiputats, senadors) també membres del Consell. L'urna de ciutadans escull 81 escons, que es voten per vegueries o districtes de Barcelona. L'urna dels càrrecs electes escull 40 escons, i es vota en circumscripció única.

Candidats

 

Entre les persones que es presenten a les eleccions hi ha l'actor Toni Albà, l'històric dirigent independentista valencià Josep Guia, l'editor i professor universitari Oriol Izquierdo, i la filòloga i membre de la CUP Blanca Serra, entre d'altres.

Entre els polítics que s'han presentat per a l'urna de càrrecs electes hi ha el president a l'exili, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; els eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín, a més d'alcaldes i regidors d'ERC, la CUP i Demòcrates.

El sistema electoral també preveu una discriminació positiva per fomentar una majoria de dones a la institució: la meitat de la representació de la circumscripció s’atorgarà a les dones més votades i l’altra meitat a les persones més votades, siguin homes o dones.

La sindicatura electoral, que està formada per Jordi Domingo Garcia-Mila, Olga Amargant Cancio, Teresa Vallverdú i Baró, Josep Ramon Barberà i Gomis, i Mònica Fernández i Pujagut, ha fet la validació provisional de les candidatures presentades.

Campanya electoral

 

Un cop s’hagi formalitzat oficialment la llista de candidatures, a partir del 17 d’octubre a les 00:00 h començarà la campanya electoral, que durarà fins al 28 d'aquest mes, és a dir, un total de dotze dies. La campanya comptarà amb espais de debat –en línia i presencials- i interacció entre candidats i registrats, per poder exposar i confrontar idees i al web del Consell es podran consultar les propostes dels aspirants.

El Consell per la República té actualment 99.860 persones inscrites, amb un increment accelerat després de la detenció i posterior alliberament de Puigdemont a l'Alguer. En una piulada, Puigdemont va explicar que ha presentat la seva candidatura a l'assemblea de representants del Consell de la República, òrgan que actualment presideix. L'11 de novembre es coneixeran els resultats definitius.