El Govern del Consell per la República (ConsellxR) ha presentat el Pla de Govern aquest matí en un plenari telemàtic de l’Assemblea de Representants. Entre els punts més destacats, consten la creació d'un òrgan de mediació (com a embrió del poder judicial de la República), la realització de la legislació republicana i la voluntat d'impulsar un àmbit d’estudis i coneixements en la creació d'un think tank.

El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, en la seva intervenció, ha afirmat que, un cop superada l’etapa del Govern fundacional, “estem en condicions d’abordar aquest nou Pla i executar-lo”. “Tenim a les mans una institució republicana i l’hem de fer créixer. El Consell i l’Assemblea tenen una legitimitat indiscutible”, ha afegit.

Després d’una pregunta del secretari de Mesa i Representant, Joan Puig, sobre la implicació de Marta Rovira (ERC) i Anna Gabriel (CUP) al Consell, el president Puigdemont ha assegurat que “són grans noms” i ha afegit que “saben que tenen les portes obertes, però hem de ser conscients que existeixen dinàmiques de partit i situacions familiars”. No obstant això, ha assegurat que no perdrà l’ocasió de tornar a “parlar amb elles i oferir-los la possibilitat d’entrar-hi.

D'altra banda, el vicepresident del ConsellxR, Toni Comín, ha explicat els 25 projectes específics del Pla de Govern. Entre ells destaquen la realització de la legislació republicana (llei electoral de la República), la creació d'un think tank d'estudi i coneixement, accions al territori, accions culturals i assessorament jurídic als professors que vulguin desobeir.

El ConsellxR engega la seva xarxa diplomàtica

El Consell per la República es desplega arreu del món. El vicepresident del ConsellxR, l'eurodiputat Toni Comín, va anunciar el passat diumenge des de Brussel·les els noms dels nous delegats exteriors del Consell en el marc del desplegament de la Xarxa Diplomàtica. "Aquesta és la primera" però no pas "l'última ronda de nomenaments que farà el Consell, i és per això que els primers noms escollits responen a uns criteris de prioritat geopolítica i distribució geogràfica", va explicar Comín. També va aclarir que els delegats exteriors "en la diplomàcia tradicional són els cònsols honoraris" i que "tindran la representació oficial del Consell davant la ciutat o país on actuïn".

Els noms escollits son:

Aurora Campo a Tel-Aviv. Científica, Doctora en Biologia pel Museu Nacional d'Història Natural de París amb un doctorat Marie Curie. Actualment realitzant un postdoctorat en bioinformàtica amb l'Institut Volcani d'Israel i la Universitat de Califòrnia Davis amb una beca NSF.

Pau Figueras a Londres. Doctor en Física per la Universitat de Barcelona i catedràtic de matemàtiques aplicades i física teòrica a la Queen Mary University of London.

Ignasi Vich a Costa Rica. Activista independentista amb més de 15 anys de presència a Costa Rica. Va ser el primer autoinculpat pel 9N i el van seguir milers de persones. Ha participat activament en l'organització del 9N, l'1-O i altres accions per la llengua i la llibertat. Divulgador del procés català a les facultats de ciències polítiques de diferents universitats americanes.

Thomas Harrington a Nova York. És professor emèrit d'Estudis Hispànics al Trinity College de Hartford (EUA) especialitzat en moviments ibèrics d'identitat nacional i cultura catalana contemporània. A més de la seva tasca acadèmica en estudis hispànics, és un comentarista freqüent de política i cultura a la premsa nord-americana i a diversos mitjans de comunicació en llengua espanyola i catalana.

Mai Santamaria a Dublín. Llicenciada en finances per Chartered Accountant Ireland, Dublin City University i University of Limerick. Llicenciada en traducció i interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Axel Schönberger a Frankfurt. Romanista i catalanista, cofundador de la Zeitschrift für Katalanistik. Traductor de diverses novel·les del català a l'alemany. Guardonat amb el Premi Josep Maria Batista i Roca — Memorial Enric Garriga Trullols per l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (2020). Membre de l'Academia Latinitati Fovendae (Roma). 

Adrià Muñoz a Luxemburg. Professional del protocol, diplomàcia i hostaleria a Catalunya, Dubai i Luxemburg. Titulat Universitari en Magisteri de Llengua Estrangera per la Universitat de Girona i Tècnic Especialista Superior en Protocol i Relacions Institucionals per ESPRI. 

Carina Portillo a Los Angeles. Productora i antropòloga cultural. La seva carrera s'ha desenvolupat en el camp de la gestió les finances, centrant-se en la gestió econòmica i financera de projectes audiovisuals. 

Josefina Bieto a Nova Zelanda. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Comercials per la Universitat de Barcelona i doctora per la Universitat de Massey. Va ser directora del pavelló de Nova Zelanda a l'Expo-92 de Sevilla, també ha estat directora de la junta de Transparency International a Nova Zelanda. 

delegats exteriors consell per la republica
Delegats exteriors del CxR/ Consell per la República