El Consell per la República ha aprovat aquest dissabte una resolució que insta els partits polítics independentistes a parlar sempre en català quan facin una intervenció al Congrés dels Diputats o el Senat. La resolució ha estat proposada per la representant Gabriela Casals, i en la seva exposició manifestava que és plenament conscient que aquest fet provocaria l’expulsió immediata de la cambra d’aquests parlamentaris, però això és el que, en certa manera, es busca. Es considera que l'expulsió crearia bastant ressò internacional, perquè la imatge que circularia seria la d’un estat que expulsa d’una cambra de representants aquells que parlen en la seva llengua materna, una llengua cooficial de l’estat i la llengua pròpia d’aquells ciutadans que representa el diputat.

“Davant del menyspreu i l'agressivitat de l'estat espanyol envers el català, pensem que cal fer alguna acció que ho faci ben visible als ulls del món”, deia la resolució presentada per Casals. “Mentre els nostres polítics ens tenen entretinguts parlant de la nova llei del català a l'escola, que no farà canviar la situació actual i l'estat aconsegueix cada cop més el seu propòsit de dividir-nos, no són capaços de fer el més mínim acte per posar-ho de manifest, ni ho han fet durant tots aquests anys”, afegeix el text. Ha estat un Ple molt centrat en la llengua. El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha estat preguntat sobre l’aprovació de la nova llei del català, que permet introduir el castellà com a llengua vehicular a l’escola catalana. Segons ell, “la llengua de les aules ha de ser el català i no s’hi pot renunciar”.

En una compareixença durant una Assemblea de Representants, el president de la Generalitat a l’exili ha respost a un comentari d’una representant en la qual es feia una crítica aferrissada a la nova llei del català; la mesura aprovada pel Govern i pel Parlament en les darreres setmanes per esquivar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% de castellà a les aules catalanes. Puigdemont ha recordat que “el Consell ja va fer un pronunciament ràpid i contundent quan hi va haver el primer intent de pacte” a la cambra catalana, en el qual “es preveien coses amb les quals no hi estàvem d’acord, com tocar la Llei de Política Lingüística.

La nova llei sobre el català a l’escola es va aprovar ara mateix fa deu dies, i va donar llum verda a l’acord que havien arribat Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, PSC i comuns. Després de dos mesos de malentesos, desacords, retrets i traves, finalment el consens s'ha donat i el Parlament va aprovar la nova llei sobre "l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari", la via d'acord que han trobat els quatre grups parlamentaris -els mateixos i únics que han votat a favor- per combatre l'obligació imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fer el 25% del castellà a les aules: el text ha rebut 102 vots a favor, 29 vots en contra i una abstenció.