Aquest dimarts 17 d’octubre s’han fet públics els resultats provisionals de la consulta proposada pel Govern del Consell de la República sobre la reestructuració institucional després que la Sindicatura Electoral els hagi validat. El període de votació va començar l’11 d’octubre i va acabar aquest dilluns 16 d’octubre a les 9 h del matí. A més, des del 12 de setembre fins al 10 d’octubre es va fer una campanya divulgativa on, tant els partidaris del ‘Sí’ com els partidaris del ‘No’, van poder exposar els seus arguments en actes i debats presencials organitzats arreu de Catalunya.

A més, tots els ciutadans registrats han pogut participar en un fòrum de debat telemàtic en el seu espai ciutadà. El Govern del Consell va oferir un especial emès per Youtube per exposar els seus arguments a favor del ‘Sí’. La consulta "Estàs d’acord que cal adaptar l’estructura institucional del Consell per tal que pugui complir de manera més eficaç la seva missió i que, en conseqüència, es dugui a terme una reestructuració dels seus òrgans per fer possible aquesta adaptació?" ha tingut un 6,53% de participació (amb un cens de 90.481).

L’opció del ‘Sí’ ha aconseguit el 76,5% dels vots, el ‘No’ 19,5% i ‘En blanc’ el 4%. Les persones registrades amb dret a vot han pogut participar en la votació a través del seu espai ciutadà. Per garantir la seguretat, transparència i veracitat s’utilitza el sistema de cadena de blocs que impedeix qualsevol alteració en el recompte. La Sindicatura Electoral va establir un calendari de tot el procés de la consulta i va estipular, tal com marca l'article 66.4 del Codi de Mecanismes de Consultes, que la proclamació de resultats provisionals havia de ser en el dia hàbil següent al de finalització de les votacions. A partir d’ara s’inicia el termini de presentació de reclamacions fins al dia 25 d’octubre, dia que la Sindicatura proclamarà els resultats definitius.

"Avançar cap a un Consell millor"

Un cop conegut el resultat, el Govern del Consell ha volgut agrair totes les persones que han votat en aquesta consulta, independentment de quin hagi estat el seu vot, la seva participació i el seu compromís amb “un procés de decisió tan important per al desenvolupament del Consell”. Així mateix, el Govern fa una valoració molt positiva del resultat, que des del seu punt de vista “permetrà avançar cap a un Consell millor, més fort i més eficaç". 

Una segona consulta

En els pròxims dies es coneixeran els resultats d'una altra consulta del Consell de la República als seus registrats. Les bases del Consell de la República comencen a votar a partir d'aquest dimarts si Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han de bloquejar una possible investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. La pregunta per als afiliats és clara: "El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president de l'Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?". Es tracta d'una proposta que un afiliat del Consell va impulsar el passat juliol i va aconseguir els avals necessaris (un 1% dels afiliats) perquè els associats a l'ens presidit per Carles Puigdemont hagin de votar-ho.