El Consell per la República supera els 20.000 inscrits quan fa només dos dies de la seva presentació oficial. Durant l'acte que es va fer al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat dimarts al vespre, el president Carles Puigdemont va anunciar la creació d'un registre ciutadà per a la participació de la gent en el Consell, que es va posar en marxa de manera immediata. 

"Al Consell li toca de manera coordinada amb la resta d'actors actuar sense el constrenyiment d'un Estat autoritari", va explicar Puigdemont. Així mateix, el registre té l'objectiu d'abordar debats sobre legalitat democràtica i formes de participació activa en un procés constituent transversal i plural. El Consell també funcionarà com espai de coordinació, de participació, "que compti amb les entitats ciutadanes per assumir el repte d'una República, que compti des del primer moment amb la participació de la gent", va detallar el president.

Per apuntar-se al Consell per la República cal acceptar els principis explicats en el document d'adhesió que apareixen al primer pas del consell.republicat.cat. "Tothom pot formar part d'aquest registre, sense cap límit d'edat o origen. Només cal la voluntat de ser-ne i l'adhesió als valors que volem que ens cohesionin", s'assegura en el web. El procediment per a registrar-se al Consell per la República consta de cinc passos. El registre inclou el pagament d'una aportació mínima de 10 euros.

L'estructura institucional definitiva del Consell, el reglament electoral i el seu calendari, es presentaran a Brussel·les el 8 de desembre de 2018.