El politòleg Ramón Cotarelo ha dedicat una entrada al seu blog personal al ball de pactes per saber qui serà el futur alcalde de Barcelona. A l'article, titulat Tinstafl (There Is No Such a Thing As a Free Lunch, "no existeix el dinar gratis" en anglès), Cotarelo es dirigeix a l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, i li recorda que ha d'escollir entre dues opcions: "el pacte independentista amb JxCat o el pacte antiindependentista amb el PSC i Ciutadans".

Segons el politòleg, els dos possibles pactes comporten avantatges i inconvenients per a l'alcaldessa i l'alerta que no li passi com a l'ase de Buridan, que el van situar entre una pila de blat i un gran cossi d'aigua i va morir perquè va ser incapaç de triar un dels dos camins (el seu instint el portava alhora a tots dos llocs).

Cotarelo assegura estar sorprès per l'animadversió de Colau a un pacte amb ERC que inclogui JxCat i apunta que "el veto dels comuns a JxCat és més fort que el recíproc entre ERC i el PSC i més fort també que el dels comuns a Cs".

Ramon Cotarelo opina que "igual que la batalla de Catalunya a les europees es va dirimir entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, la de Barcelona és entre Ernest Maragall i Ada Colau".