El Consell d'Estat, l'òrgan consultiu al qual a partir de demà s'incorporarà l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, costa cada any a les arques públiques més de 10 milions d'euros. D'aquests, segons els últims pressupostos generals de l'Estat, uns 8,6 milions van destinats a pagar els sous del personal.

El president d'aquest òrgan, lloc que actualment ocupa Maria Teresa Fernández de la Vega, cobra anualment 80.563,68€ repartits en 12 pagues. Els consellers permanents i nats, càrrecs vitalicis, cobren 103.204,32€. El sou base són 13.516,92€ però, a base de complements i pagues extraordinàries, quasi arriba a multiplicar-se per deu. Els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar han estat consellers nats, tot i que tots dos hi han renunciat per accedir a altres càrrecs a l'àmbit privat.

El sou més alt després dels consellers és el del secretari general que es recompensa amb 102.351,05€ anuals. Finalment, els consellers electius, com és el cas de Sáenz de Santamaría, cobren per assistència al ple. Reben fins un màxim mensual de 974,16€, sou que no es percep si no hi ha sessió plenària o si no s'hi assisteix.