El Consell d’Estat francès ha rebutjat incloure una al·lusió al País Català en el nom de la macroregió d’Occitània. El decret emès per l’Elisi porta la signatura de tres ministres, i també el primer ministre Manuel Valls, i entrarà en vigor a partir d’aquest dijous. A banda, en el dictamen també s’estipula que la seu administrativa de la macroregió serà ubicada a Tolosa del Llenguadoc.

Així doncs, la resolució de l’Executiu francès, que estava prevista per a l’octubre, obvia les reivindicacions de la comunitat catalanoparlant en territori francès, que va trobar el seu màxim exponent en la multitudinària manifestació de Perpinyà en vigílies de la Diada. En aquella històrica mobilització es va posar en valor la identitat, la llengua i la cultura catalana perquè tingués el seu reflex en la denominació de la macroregió. A més, el Govern francès també ha refusat fer referència a l’afegitó de “Pirineus-Mediterrània” a la nomenclatura. 

La designació d’aquest territori com a País Català, que engloba la Catalunya Nord, va sorgir arran d’una consulta celebrada el passat mes de juny on es van fusionar les antigues regions de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló. La plataforma “Oui au Pays Catalan” (“Sí al País Català”), que va néixer com a resposta al resultat de la votació, ha manifestat que prepara una “resposta vigorosa” davant aquesta “ofensa".

L’entitat ha anunciat que a mitjans d’octubre constituiran una nova força política per fer front a un Estat francès “que vol fer desaparèixer el territori de la Catalunya Nord”. Segons “Oui au Pays Catalan”, aquesta formació política s’obrirà “als ciutadans favorables a l’afirmació d’un projecte regional català dins el marc de la República francesa”.