El Consell d'Estat ha avalat aquest dilluns el recurs del govern espanyol contra la llei de Presidència aprovada al Parlament divendres, amb els vots d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP, que tenia com a objectiu investir Carles Puigdemont a distància. En conseqüència, Mariano Rajoy presentarà el recurs davant del Tribunal Constitucional de forma imminent, amb l'informe preceptiu del màxim òrgan consultiu estatal. La legislació quedarà sense efectes fins que es resolgui la impugnació, tan bon punt el TC l'accepti a tràmit, ja que la Moncloa en demanarà també la suspensió automàtica.

D'aquesta manera, l'executiu central veu "cegada" la possibilitat que Puigdemont sigui investit a distància. "La reflexió és que el Parlament no ha de fer passos que estan abocats al fracàs, que no condueixin enlloc. Haurien d'haver après dels dies 6 i 7 de setembre", va reblar el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de divendres, en al·lusió a les lleis de desconnexió que van ser impugnades i tombades posteriorment. "No tolerarem cap investidura telemàtica, ni cap vulneració de l'ordre constitucional", va insistir.

El pròxim pas de l’executiu espanyol, per tant, és abordar la qüestió en un Consell de Ministres —previsiblement extraordinari— en els pròxims dies, i interposar el recurs davant del TC. L’escrit inclourà una petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució i, per tant, la llei quedi suspesa automàticament. Mentrestant, el govern espanyol continua sense publicar la llei al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) o al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), de manera que la norma encara no té vigència i no pot donar peu a una investidura a distància del líder de JxCat, Puigdemont.

Des del Partit Popular han abordat amb "profunditat" la situació política catalana en el comitè de direcció a Génova, segons ha explicat el coordinador general Fernando Martínez Maíllo. "Seguirem impugnant i recorrent, com hem fet en altres ocasions, d'una cosa que és contrària a la Constitució. Ells ho saben perfectament i estan intentant contínuament de provocar, d'enredar... per les seves dificultats internes. Els demanem que deixin d'enredar", ha exigit Maíllo sobre que es presentin candidats que estiguin a presó, o a l'estranger, per a la investidura catalana.

En cas contrari, des del PP no descarten que es produeixin eleccions a Catalunya, si és que abans del 22 de maig no hi ha un nom damunt la taula.