El Consell d’Estat ja té enllestit l’informe que li va encarregar el govern de Pedro Sánchez sobre la limitació dels aforaments a la Constitució. L’informe, segons informa avui El País, proposa que es limiti l’aforament del president, els ministres, els diputats i els senadors per delictes comesos en l’exercici de les funcions pròpies del càrrec.

L’informe del Consell d’Estat, que rebrà avui l’executiu espanyol, recomana que en el termini màxim d’un any es canviïn les lleis que regulen el règim processal d’altres aforats, com ara jutges i diputats autonòmics.

El govern de Pedro Sánchez va encarregar el setembre passat al Consell d'Estat que preparés aquesta reforma i la seva intenció es aprovar-la abans que acabi novembre.

Articles a reformar

La reforma afecta dos articles de la Constitució que regulen l’aforament, el 71.3 i e 102.1. El redactat de primer articles seria: “A les causes contra diputats i senadors, pels delictes comesos en l’exercici de les funcions pròpies del càrrec seria competent la Sala Penal del Tribunal Suprem”. En el segons s’inclouria la mateixa puntualització en el cas del president i el membres del govern. Serien els tribunals els encarregats de decidir quan es dona aquesta circumstància.

El Consell d’Estat determina que la reforma de la Constitució per incorporar aquests canvis es pot fer per la via simple (articles 167) que només exigeix una majoria de tres cinquenes parts al Congrés de Diputats i al Senat. No es necessari celebrar un referèndum, només si ho demana una desena part dels membres d’alguna d’ambdues cambres.

A Espanya hi ha actualment gairebé 250.000 persones aforades, és a dir, que gaudeixen del dret a ser jutjades per un tribunal diferent que la resta de ciutadans.