Inaugurat telemàticament. El Govern ha posat oficialment en marxa el Consell de la Catalunya Exterior, un òrgan que té l'objectiu d'intensificar la relació amb la comunitat catalana que viu a l'estranger. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, han encapçalat aquest dimecres el ple constitutiu del consell.

Aragonès ha qualificat de "bona notícia" la constitució del nou Consell de la Catalunya Exterior, que "permetrà al Govern enfortir i augmentar la relació" amb el mig milió de catalans i catalanes que viuen fora del país. Una comunitat a la qual es vol "servir i acompanyar, i poder atendre amb igualtat, coordinació i garanties", ja que són "el millor ambaixador" que Catalunya pot tenir al món.

Una prioritat per al Govern

D'aquesta manera, el Consell "reforçarà l'intercanvi de capacitats i de talent, de coneixements i d'expertesa, de solidaritat i de justícia", alhora que es teixiran "encara més complicitats en un món interconnectat" perquè "sempre, quan se suma, es creix". "Sereu l'autèntic engranatge d'un Consell que ens ha de facilitar les gestions, però que només té sentit amb la vostra implicació i participació", ha dit el president als representants de la Generalitat, la comunitat a l'exterior i altres institucions que treballen arreu del món que han assistit a la constitució telemàtica del nou òrgan del Govern.

Per la seva banda, Alsina ha subratllat que els catalans i les catalanes a l'exterior són "una prioritat per al Govern i una peça clau de la nostra acció exterior". Llavors, ha explicat que el Consell de la Catalunya Exterior és "un espai per donar veu de manera efectiva i serveis als catalans i catalanes que resideixen a l'estranger", amb l'objectiu d'articular "una comunitat de gairebé mig milió de persones, l'equivalent al segon municipi més gran de Catalunya".

President, vicepresidenta i 21 vocalies

El nou òrgan de l'executiu català, la creació del qual es va aprovar el passat juliol, s'ha engegat aquesta setmana a partir d'una doble jornada que ha tingut lloc entre aquest dimarts i dimecres en format híbrid. El Departament d'Acció Exterior va fer ahir una presentació del Consell de la Catalunya Exterior als membres que formen part de l'òrgan en una reunió preparatòria, el propòsit de la qual era conèixer-se i mantenir diverses reunions de treball de cara a aquest dimecres, quan s'ha posat oficialment en marxa.

El president del Consell és el mateix president de la Generalitat (ara, Pere Aragonès); la vicepresidenta, la consellera d'Acció Exterior (ara, Victòria Alsina); i el completen 21 vocalies, amb representants de diferents àmbits de la Generalitat, la comunitat exterior i altres institucions que treballen arreu del món. Les seves funcions són assessorar, elaborar informes i fomentar les relacions entre els catalans i les catalanes a l'exterior, el Govern i les institucions del país. A partir de la seva constitució, l'òrgan s'estructurarà en grups de treball orientats als objectius acordats conjuntament.

 

Imatge principal: La consellera d'Afers Exteriors, Victòria Alsina, durant la presentació aquest dimecres del Consell de la Catalunya Exterior / Govern