El Conselh Generau d'Aran ha criticat la "falta de sensibilitat i compromís" del govern espanyol per la pluralitat lingüística i les llengües minoritàries, després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi sentenciat en contra de la 'preferència' de l'aranès al seu territori, després d'un recurs del Consell de Ministres el 2011.

En un comunicat, ha recordat que en aquell moment l'Executiu que va presentar el recurs de constitucionalitat de la Llei 35/2010 de l'Occità era socialista i estava presidit per José Luis Rodríguez Zapatero i ha titllat de "decebedor" que el govern d'un Estat com Espanya, ric en llengües i cultures, penalitzi una llengua minoritària com l'aranès, en argumentar la necessitat de garantir l'ús del castellà. També ha observat que l'ús social de l'aranès se situa al voltant del 30% i que el castellà és una llengua de parla majoritària al territori de l'Aran.

Al seu parer, "no deixa de ser sorprenent que set anys després i enmig de les crisis polítiques entre el Govern de l'Estat i la Generalitat s'hagi dictat aquesta sentència d'inconstitucionalitat" d'articles d'una normativa aprovada pel Parlament el setembre del 2010. Ha recordat que el 4 d'agost del 2011 el ple del Conselh Generau d'Aran va presentar una moció de recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Consell de Ministres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat