El Congrés dels Diputats votarà aquesta setmana sobre la negociació d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya "com a solució pactada i democràtica al conflicte polític". La votació es farà a petició d'ERC, després que l'executiu espanyol es comprometés a seguir tirant endavant la Taula de Diàleg un cop hagin passat les eleccions catalanes d'aquest 14 de febrer. 

El ple debatrà i votarà aquesta iniciativa que fa un pas més a la moció ja votada en l'últim plenari que instava a la reunió de la Taula un cop Catalunya tingués Govern. Aquesta moció, que no va rebre esmenes, va tenir el suport del PSOE, Unides Podem, PNB i PDeCAT, mentre que JxCAT i la CUP es van abstenir i Vox i Ciutadans van votar en contra. Tot i això, en aquesta ocasió, en ser després dels comicis al Parlament, no es descarta que els socialistes registrin esmenes.

La moció

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, serà l'encarregat de defensar la proposta al Congrés i ja ha avançat que els demanarà començar a negociar un referèndum d'independència i també exigirà l'amnistia dels presos polítics i represaliats.

La moció, publicada per EFE , recorda que "el projecte de la República Catalana com succeeix en totes les societats democràticament madures" suscita punts de vista i valoracions plurals i variades dins del país. "Però aquesta diversitat d'opinions no constitueix una amenaça per a la convivència democràtica, just el contrari", assenyala la iniciativa que ressalta que es tracta de "un element necessari per continuar construint una societat participativa, tolerant i activa des del respecte a la llibertat de pensament, d'expressió i de participació política del conjunt de la ciutadania".

sanchez iglesias congreso EFE

Imatge: Pedro Sánchez i Pablo Iglesias al Congrés / EFE

D'altra banda, en el rerefons d'aquesta moció es revela també el debat que ha suscitat en el si del Govern les declaracions del vicepresident segon, Pablo Iglesias, sobre l'existència o no d'una democràcia plena a Espanya i sobre la llibertat d'expressió. Rufián incidirà que a Catalunya hi ha una majoria, en la seva opinió al 80%, que aposta per una solució pacífica i democràtica al conflicte polític per mitjà de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, com a "via de solució respectuosa amb els drets humans, els tractats internacionals i amb el principi democràtic".

Després del debat d'aquesta moció Sánchez s'enfrontarà l'endemà en la sessió de control al Govern a la pregunta de la portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borrás, sobre si el Govern segueix pensant, després de les eleccions catalanes, que les relacions entre Catalunya i Espanya només són un conflicte intern.