El Congrés dels Diputats manté l’omertà en aquells assumptes que involucren la monarquia espanyola. Aquest cop, ha estat amb una pregunta oral que havia de formular el diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, durant la sessió de control al govern espanyol de dimecres que ve. La pregunta era la següent: “Què més hauria de passar perquè el govern espanyol donés suport a l’abdicació del Rei juntament amb la convocatòria d'un referèndum sobre la Direcció de l’Estat?”. Abans ja havia passat en intervencions de diputats d’ERC en el mateix ple, referint-se a l’ombra de corrupció que sobrevola la família reial espanyola.

Segons expliquen fonts de la formació abertzale, els lletrats del Congrés es van posar en contacte telefònicament amb ells “ahir a la tarda, tan sols registrar la pregunta”. Aquestes mateixes fonts asseguren que “no l’accepten” i obliguen a reformular-la. El problema per als lletrats és el terme “abdicació del Rei”. Argumenten que és una “matèria aliena” a l’executiu i al control parlamentari, perquè “el Congrés no està per a fiscalitzar la tasca de la monarquia ni perquè el govern es pronunciï sobre això”.

Des de la Moncloa consideren que cal un trencament per salvar la institució: separar el regnat de Felip VI del llegat tacat de Joan Carles I. El mateix Pedro Sánchez va obrir la veda assegurant que les informacions que arribaven eren “inquietants” i “pertorbadores”, i que l’actual monarca havia fet bé desmarcant-se del seu pare. Unes declaracions que, durant els últims dies, han anat repetint ministre rere ministre, sense sortir-se gaire del guió. Només ho va fer una mica el vicepresident Pablo Iglesias, posant damunt la taula el debat sobre “la utilitat de la monarquia”. Ahir la vicepresidenta Carmen Calvo va animar Felip VI a fer un pas més, perquè "hi ha una part de la ciutadania preocupada".