La Mesa tomba la petició de compareixença registrada per Junts per Catalunya.

El govern espanyol no haurà de donar explicacions en seu parlamentària per l'operació Volhov. En la reunió d'aquest dimarts, la Mesa del Congrés dels Diputats ha tombat la petició registrada per JxCat perquè el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, comparegués a la cambra baixa arran d'aquest operatiu contra l'independentisme i les filtracions de converses privades a la premsa. Com és habitual en aquest tipus d'iniciatives, només hi han votat a favor els dos membres d'Unidas Podemos. La resta —el PSOE, el PP i Vox— ho han fet en contra de la tramitació. El mateix camí podria seguir la petició de comissió d'investigació registrada per Podemos i els independentistes, que la setmana que ve analitzarà la Mesa.

El PSOE, el PP i Vox han rebutjat les explicacions del ministre de l'Interior argumentant que, en aquesta operació, la Guàrdia Civil va actuar com a policia judicial. Per tant, Fernando Grande-Marlaska no tindria cap responsabilitat en l'operació ni tampoc en l'elecció del polèmic nom, extret de la División Azul que va combatre al costat de l'Alemanya nazi.

Un dels qui hi ha votat a favor, el comú Gerardo Pisarello, ha lamentat el veto de la cambra baixa. "En un país democràtic no hi pot haver espai perquè cap braç policial pugui batejar les seves actuacions amb homenatges al feixisme", ha denunciat. Ha constatat que no és el primer cop que es produeixen filtracions de converses alienes a les investigacions per intentar perseguir la dissidència política.

Comissió d'investigació

Aquest dimarts, ERC, JxCat, la CUP, Unidas Podemos, EH Bildu i el BNG van registrar una petició de comissió d'investigació conjunta a la cambra baixa espanyola sobre les filtracions d'aquest cas. A l’exposició de motius, els partits signants lamenten que “la intromissió a la intimitat per mitjans il·lícits de líders polítics i socials amb la intenció de conéixer informació per influir en el debat públic ha estat una pràctica recurrent”. Posen l’exemple de la instrucció de l’1-O al jutjat número 13. La majoria d’aquelles converses, “sense cap mena d’interès per a les causes judicials i/o vinculació amb l’objecte de les investigacions”