Els toros han de tornar a la programació de la televisió pública espanyola. Almenys aquesta és la iniciativa que ha aprovat aquest dilluns la Comissió Mixta Congrés-Senat de control parlamentari a RTVE. Es tracta d'una proposició no de llei del Partit Popular, que ha sortit endavant amb el vot a favor de Vox i l'abstenció imprescindible del PSOE. En canvi, Unidas Podemos, Esquerra Republicana i Més País hi han votat en contra. Un cop més, els socialistes s'han posat de perfil, aquest cop amb el maltractament animal.

El text dels populars instava la corporació de TVE a "la reposició de les grans faenas històriques", la "realització de reportatges divulgatius que ofereixin una visió de la tauromàquia des del punt de vist soci-medioambiental per part de TVE; biodiversitat del toro bravo, riquesa genètica, desenvolupament rural", així com "l'emissió de documentals de grans toreros". En ser una proposició no de llei, no és vinculant, però ha comptat amb majoria de les Corts espanyoles. Els populars i l'extrema dreta de Vox han defensat que és "art", "cultura" i "un motor de desenvolupament econòmic i de generació de milers de llocs de treball".

Com ha justificat el PSOE la seva abstenció? El diputat socialista Jesús Martín ha apel·lat a "la independència de Ràdio Televisió Espanyola i el lliure criteri dels qui avui tenen encomanada la seva gestió". Ha defensat que des del seu grup parlamentari són de "la cultura de no prohibir, no fomentar".

Però la resta de les esquerres no ho han vist així, com era d'esperar, i hi han votat en contra. Sofía Castañón, d'Unidas Podemos, ha rebatut amb ironia que "els clubs de lectura tenen més participació que no pas la tauromàquia". Per la seva part, Inés Sabanés, de Més País, ha denunciat que "les activitats que suposen dolor i patiment per als animals no poden ser promocionades per una televisió pública". El senador d'ERC, Bernat Picornell, ha anat en la mateixa línia: "Matar un animal no és cultura. Torturar no és cultura".

La comissió mixta Congrés-Senat ha debatut una altra iniciativa, de Vox, que reclamava que RTVE recuperés de forma urgent la publicitat com a via de finançament. En aquesta segona proposició no de llei, només hi han votat a favor els diputats de l'extrema dreta, mentre la resta ho ha fet en contra. Ha estat rebutjada.