El Ple de Congrés ha rebutjat aquest dijous per àmplia majoria una iniciativa del PP, amb el suport de Vox i Cs, que pretenia deixar sense efecte jurídic la taula de diàleg sobre el futur de Catalunya i tancar la porta a qualsevol temptativa de referèndum.

En concret, el PP reclamava que la taula de diàleg sobre Catalunya "no tingui cap efecte jurídic" i instava a govern espanyol a no reconèixer qualsevol referèndum d'autodeterminació promogut per la Generalitat.

"Compromís indestructible" amb la Constitució

En la seva moció els de Pablo Casado aspiraven, a més, al fet que el govern de Pedro Sánchez declarés un "compromís indestructible" amb la Constitució i la igualtat dels espanyols, i ha de circumscriure la seva relació institucional amb la Generalitat al que preveu la carta Magna i l'Estatut.

194 vots en contra

La iniciativa, debatuda aquest dimecres, ha sumat 151 vots a favor  - els de Vox i Cs, així com d'UPN i Foro, els seus socis electorals a Navarra i Astúries, respectivament -, però ha estat derrotada per 194 vots en contra (els que sumen el PSOE, Unidas Podemos i la resta dels grups, entre ells, els dels partits independentistes catalans).

 

EuropaPress lider vox santiago abascal interviene sesion control gobierno congresoEl líder de Vox, Santiago Abascal, en una sessió de control a Govern al Congrés dels Diputats  / Europa Press

 

Durant la discussió de la moció, el PSOE ha acusat el PP de voler que fracassi"   "el diàleg amb Catalunya iniciat a la taula entre els governs central i català mentre que el seu soci al govern, Unidas Podemos, li ha recordat que fins i tot l'expresident del govern de José María Aznar va parlar amb la banda terrorista ETA.

Contra una hipotètica oficialitat del català

Canviem de tema. Ahir tan sols es va prendre en consideració una iniciativa de Junts per reformar el reglament del Senat i permetre l’ús del català, l’euskera i el gallec en tota l’activitat parlamentària. Ni tan sols s’ha aprovat encara, però la dreta i l’extrema dreta ja han posat el crit al cel. Ho han fet després que la portaveu de la formació independentista al Congrés, Míriam Nogueras, obrís la porta a presentar la mateixa iniciativa al Congrés dels Diputats. Tot plegat en plena polèmica per la desprotecció de les llengües cooficials en àmbits com l’audiovisual. A les Corts espanyoles directament són inexistents aquests idiomes.

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha estat rotunda: no.  La dirigent popular ha expressat la seva preocupació perquè el govern espanyol “cedeixi” davant les pretensions dels independentistes i nacionalistes només per continuar al poder. Gamarra ha reivindicat que “aquí hi ha una llengua oficial, que és la que parlem els 350 diputats”, i ha rebatut que aquestes iniciatives “no arreglaran el dia a dia de les famílies”. Ha aprofitat per reclamar que “es garanteixi l’ús del castellà a Catalunya i les Balears”, on suposadament estaria perseguit.

 

Imatge principal: El líder de PP, Pablo Casado, intervé en una sessió de control a Govern al Congrés dels Diputats / Europa Press