Hi haurà 346 diputats amb tots els drets com a parlamentaris, i quatre més amb la majoria d'ells escapçats. L'excepcionalitat del Parlament de Catalunya es trasllada aquest dimarts al Congrés dels Diputats i el Senat. La constitució de les Corts espanyoles estarà marcada per un fet inèdit: la presència de presos polítics. Davant la presència dels reis d'Espanya, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull prometran el seu càrrec. Raül Romeva farà el mateix al Senat. I aquesta serà la primera patata calenta que tindrà sobre la taula la nova Mesa, presidida per Meritxell Batet: què fer amb els seus drets. Els presos electes estan lluny de voler renunciar a la seva acta.

La imatge serà inèdita pel fet d'asseure's als escons. Però aquest dilluns ja hi ha hagut l'assaig general. En tot moment sota una intensa custòdia policial, els quatre diputats i el senador han acudit a les cambres de representació a recollir les credencials. No se'ls ha permès parlar amb la premsa ni reunir-se amb els seus companys. Simplement omplir la paperassa burocràtica i tornar cap a la presó de Soto del Real. Han hagut de demanar permís fins i tot per menjar uns entrepans. 

Aquest dimarts, almenys dins l'hemicicle, les circumstàncies seran lleugerament diferents. Tampoc no aniran amb manilles, per no afectar la seva dignitat, i tindran llibertat de moviment dins la sala de sessions. Això sí, els seus set accessos seran degudament controlats per agents de paisà. I hi arribaran des del subterrani, on hi ha la comissaria de la Policia Nacional, amb un ascensor que puja directament al Palau.

A aquestes hores és imprevisible el que pugui passar dins l'hemicicle, especialment amb 24 diputats de l'extrema dreta de Vox asseguts en els escons que van aconseguir. Però sí que és bastant probable, segons expliquen fonts d'ERC, que Oriol Junqueras s'acosti a saludar Pedro Sánchez. Segons les previsions, els presos electes seran els últims a entrar al saló de sessions de la cambra baixa.

Aquest dimarts s'escull la nova Mesa del Congrés, que tindrà majoria d'esquerres i estarà presidida per la catalana Meritxell Batet. I aquesta Mesa tindrà d'immediat una patata calenta sobre la taula: la suspensió dels presos. El Tribunal Suprem no té pensat moure fitxa, però Albert Rivera ja ha anunciat que té l'escrit a punt. Batet haurà de decidir què fa amb uns presos que, segons la seva pròpia hemeroteca, estarien millor fora de la presó. L'òrgan de govern de la cambra podria reunir-se aquest mateix dimarts a la tarda, o com a molt tard dimecres.

Malgrat la possible suspensió, i que segons fonts del Congrés el reglament no contempla fórmules de substitució com les del Parlament, els presos electes no tenen intenció de renunciar a la seva acta. Volen exercir els seus drets i "fer política". Fonts de les seves defenses recorden que, a més, un cop acabi el judici en tres setmanes, tornaran a demanar la seva posada en llibertat. En cas de ser suspesos i mantenir l'acta, la majoria absoluta baixaria dels 176 als 174 escons, facilitant la geometria a Pedro Sánchez. Podria facilitar la seva investidura sense necessitat dels independentistes.

A la tribuna del Congrés i el Senat hi haurà els familiars dels presos i també càrrecs de la Generalitat i representants dels partits independentistes. El Suprem va ordenar que, un cop acabin les sessions, els presos tornin a la presó "sense dilacions". 

L'elecció de la Mesa

Si un fet ha marcat la prèvia de la constitució de les Corts espanyoles ha estat el veto a Miquel Iceta, un assumpte sobre el qual es pronunciarà aquest mateix dimarts el TC, segons informen fonts de l'alt tribunal. De totes maneres, ja no sembla que hi hagi marxa enrere, i Pedro Sánchez ha situat dos socialistes catalans més al capdavant de les Meses que es constituiran demà: Meritxell Batet al Congrés i Manuel Cruz al Senat.

La composició de la Mesa del Congrés hauria de quedar de la següent manera: tres membres del PSOE, dos d'Unidas Podemos, dos del PP i dos de Ciutadans. La formació de Pablo Iglesias tindrà la vicepresidència primera (Gloria Elizo) i la secretaria primera (Gerardo Pisarello). El PP vol situar la presidenta sortint Ana Pastor en una de les vicepresidències, i sona Adolfo Suárez Illana per a una de les secretaries. Al Senat, el PSOE tindrà tres membres, el PP tres i el PNB un.