Els grups del Congrés debatran aquest dimarts si citen el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, l'exministre de l'Interior socialista Alfredo Pérez Rubalcaba i excomissaris de la Policia com José Villarejo o Eugenio Pino a la comissió d'investigació sobre el presumpte ús partidista del Ministeri de l'Interior en l'etapa de Jorge Fernández Díaz.

El president de l'òrgan esmentat, el penebista Mikel Legarda, ha convocat els comissionats a una reunió en la qual es discutirà el llistat de compareixents que cada grup ha dissenyat perquè desfilin per aquesta comissió, després que hagin rebut la documentació que van reclamar per afrontar el treball de la comissió de les properes setmanes.

Inicialment, tant populars com socialistes compartien la idea de frenar les pretensions d'Unidos Podemos, Esquerra Republicana (ERC) i el PDeCAT de cridar a declarar als excomissaris que van acompanyar Fernández Díaz en la seva etapa com a ministre, entre ells José Villarejo i Eugenio Pino.

Al·legaven que la comissió d'investigació no pot convertir-se en un "circ" i, de fet, pensaven fer valer els seus vots -en aquesta comissió regeix el vot ponderat- per frustrar la voluntat d'Unidos Podemos i dels independentistes catalans d'utilitzar el Congrés com a altaveu dels comissaris, alguns d'ells implicats en investigacions judicials obertes.

Tanmateix, després que Fernández Díaz i De Alfonso neguessin en seu parlamentària que haguessin demanat la reunió de l'enregistrament i apuntessin a la cúpula policial, els socialistes tenien dubtes de si havien de facilitar o no les explicacions en el Congrés dels agents vinculats amb l'anomenada "policia política".

En concret, a més dels excomissaris policials, Unidos Podemos, ERC i PDeCAT volen citar el president del Govern, Mariano Rajoy, i l'actual ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. Els de Pablo Iglesias, per la seva banda, van reclamar fa uns dies també la compareixença de l'exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba perquè expliqui si els treballs per pressionar els adversaris polítics es van inciar en el seu mandat.

És previsible que la petició de comptes a Rubalcaba no tiri endavant perquè, segons les fonts consultades, el PP, d'entrada, no té intenció de donar suport a aquesta petició del grup confederal, amb què, segons afirmen, Unidos Podemos només busca "fer soroll" i generar "confrontació". Això podria provocar que els socialistes, per la seva banda, no acceptessin les explicacions de Rajoy al Congrés.