El PNB ha rescatat avui una reforma legislativa del calaix. És la reforma de la llei del Tribunal Constitucional, que ja havia plantejat en anteriors legislatures. Busca desfer la modificació que va fer el govern de Mariano Rajoy l’any 2015. Per una banda, derogar el recurs previ contra reformes estatutàries. Per altra banda, suprimir el caràcter executiu del tribunal, que li permet actuar contra els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències. Avui ha estat debatuda la presa en consideració, i tant el PSOE com Unidas Podemos hi votaran a favor. Amb matisos, els socialistes volen debatre-ho i eventualment esmenar-ho a les ponències.

Aquesta reforma ja es va arribar a tramitar a finals del 2016, motivada per les reticències de la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a complir les resolucions del Tribunal Constitucional. El PNB planteja una marxa enrere. El PP de Rajoy va donar caràcter executiu a les sentències de l’alt tribunal i li permetia actuar amb un catàleg sancionador amb multes de 3.000 a 30.000 euros i fins i tot la suspensió de les funcions de les autoritats i funcionaris desobedients. En canvi, els nacionalistes bascos persegueixen suprimir aquest caràcter executiu i que aquesta sanció sigui molt menor, amb multes coercitives que vagin dels 600 als 3.000 euros”, sense capacitat de suspendre el càrrec públic. Només aquest punt genera per ara el consens necessari.

Per altra banda, els jeltzales també busquen derogar el recurs previ d’inconstitucionalitat per als Estatuts d’autonomia, una reforma que també va introduir el PP el 2015, però aquest cop de la mà del PSOE. Els nacionalistes bascos denuncien que “permet als responsables polítics fer negació de la seva obligació de resoldre mitjançant el diàleg i el consens els problemes polítics de fons”.

Els socialistes s'hi han posat bé i la reforma legislativa almenys serà tramitada. El diputat del PSOE Odón Elorza ha subratllat que només comparteixen el primer punt, el de les funcions executives del TC per a sancionar, i ha assegurat en aquest sentit que el PP va "extralimitar-se". En canvi, ha rebatut les crítiques del PNB al recurs previ d'inconstitucionalitat, al qual va donar suport el PSOE fa sis anys. Continua pensant que és necessari per a evitar "conflictes de legitimitats" com el que va dur la reforma de l'Estatut de Catalunya.