El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat avui la reprovació de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, gràcies a l'abstenció d'ERC i de Bildu en la votació d'una moció presentada pel PP i que ha donat suport a Ciutadans. Ha tirat endavant amb els 167 vots a favor de PP, Ciutadans, UPN i Foro Asturias, i les onze abstencions d'ERC i Bildu.

Aquesta és la segona reprovació de la ministra que s'afegeix a la que va aprovar el Senat al setembre. A més, en el mateix sentit, el Congrés també va demanar la seva "dimissió immediata" a principis d'octubre pels seus vincles amb l'excomissari Villarejo.

Els 162 vots en contra de PSOE, Podemos, PDeCAT i Compromís no han estat suficients per evitar la reprovació. La iniciativa del PP no hauria tirat endavant sense l'abstenció d'ERC, els nou vots del qual han estat decisius.

La votació s'ha produït el dia després de l'enfrontament en el ple entre el diputat d'ERC Gabriel Rufián i el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, i de l'acusació d'aquest al parlamentari del partit independentista Jordi Salvador d'haver-lo escopit.

Ciutadans critica la moció, però vota a favor

Tampoc no s'hauria aprovat sense el suport de Ciutadans, que durant el debat de la moció la va criticar amb duresa i la va titllar de "burla als espanyols", en paraules de la parlamentària Patricia Reyes. Reyes va demanar al PP "un mínim de dignitat" i ha recordat que amb la seva iniciativa pretenia reprovar els seus "còmplices" en els acords per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Malgrat això, en la votació final, els parlamentaris del partit d'Albert Rivera han decidit reprovar la ministra. Poc abans, aquest mateix grup ha demanat en el Congrés que la ministra Delgado expliqui el cessament de l'advocat de l'Estat responsable de dirigir l'acusació del govern en la causa del procés sobiranista de Catalunya, Edmundo Bal.