El Congrés ha donat llum verda a la renovació de la direcció de RTVE acordada entre el govern de Pedro Sánchez, Podemos i el PNB, amb la suma dels vots d'ERC i PDeCAT, després que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, prometés que el president Quim Torra podria parlar "sense noses" en la reunió amb Sánchez del proper dilluns dia 9 a la Moncloa, i que el ministre d'Exteriors, Cooperació i UE, Josep Borrell, i la ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet, reiteressin aquesta llibertat per "parlar de tot" durant sengles compareixences en comissió aquest dimecres al matí.

Tanmateix, el diputat Gabriel Rufián s'ha desmarcat i ha emès un vot no vàlid, en ratllar el nom del nou director, Tomás Fernando Flores. Rufián ha denunciat la "censura" que Flores hauria aplicat al programa Carne Cruda, de Javier Gallego, segons ha explicat a El Nacional per justificar el vot. Aquest programa va ser suspès de la graella de Ràdio 3, segons el nou director perquè era un programa "massa car" i havia adoptat un toc "sensacionalista".

Tanmateix, la posició dels republicans, que han celebrat la possibilitat d'un diàleg "sense condicions", ha estat clau per aconseguir el vot dels demòcrates. El portaveu del PDeCATFeliu Guillaumes, havia lamentat en la votació fallida de dilluns que la Moncloa no hagués "comptat" amb la seva formació, sinó que s'ha aplicat el mètode de "les quotes de partit". "M'estranya perquè he vist bona voluntat per part d'alguns diputats, espero que sigui l'últim cop que funciona d'aquesta manera. Si es juga, es juga, amb nosaltres no s'ha comptat", va reblar Guillaumes. Jordi Xuclà agraïa la possibilitat d'aquest diàleg per "concretar o discrepar" tot i la "manca de confiança" que atribuïa al sobiranisme respecte de les decisions del govern central.

Igualment dur es va mostrar Compromís, que va denunciar els pactes amb els nacionalistes bascos i la seva exclusió de l'entesa. "Ens hauria agradat, però no se'ns ha comunicat ni demanat la nostra opinió. Només som una mica més petits que el PNB, però els temps han canviat i només hi haurà acords si hi ha respecte a les minories", va exposar el portaveu Joan Baldoví, qui aquest dimecres també ha votat a favor ―tot i que amenaçava de desmarcar-se de Podemos―. 

Així mateix, l'executiu socialista també ha comptat amb el vot del diputat Pedro Quevedo de Nueva Canarias, un cop el ministre de Foment, José Luis Ábalos, es comprometés amb les illes que el descompte del 75% per als vols de residents amb la Península entrés en vigor al juliol, cosa que estava pendent.  

D'aquesta manera, l'executiu de Sánchez aconsegueix forçar el consell interí de RTVE, previ a la renovació oficial de la cúpula de l'ens públic, que havia quedat paralitzada per la negativa de Partit Popular i Ciutadans

La via única, precisament, que li quedava al PSOE era la dels nacionalistes, després que al Senat tampoc prosperés la renovació dels càrrecs de RTVE. El PP s'hauria mostrat disposat a donar suport si se li garantien 4 llocs al Consell d'Administració, però finalment no va ser així en la votació d'aquest dimarts a la tarda, d'un ple on Ciutadans es va tornar a absentar ―ho havia fet dilluns i de nou aquest dimecres― i Bildu també.

El canvi de direcció, però, no ha estat exempt de polèmica i crítiques els darrers dies. El periodista Andrés Gil va renunciar a presidir RTVE, tot i ser la proposta primigènia del pacte fallit entre PSOE i Podemos en considerar que "es necessiten consensos més amplis" i enmig de la polèmica sobre que era afí a la formació morada de Pablo Iglesias, qui l'havia triat després que els socialistes rebutgessin la directora de PúblicoAna Pardo de Vera, i els podemistes vetessin al seu torn l'exdirector de 20 minutosArsenio Escolar

En endavant, serà el periodista de Ràdio 3, Tomás Fernando Flores, qui en prendrà les regnes. El periodista està molt vinculat al món cultural i, de fet, està al capdavant del programa de música electrònica Siglo XXI des del 1996. L'acompanyarà del següent equip:

Rosa María Artal Martínez (proposada per Podemos)

Víctor Sampedro Blanco (proposat per Podemos)

Cristina Fallarás Sánchez (proposada per Podemos)

Juan José Baños Loinaz

Concepción Cascajosa Virino