El Congrés dels Diputats ha rebutjat una moció de Ciutadans que aposta per recentralitzar l'educació, dotar el ministeri d'Educació de més competències i "eliminar barreres lingüístiques". Els d'Albert Rivera s'han quedat sols defensant la iniciativa, a excepció del PP que ha proposat una esmena que ha estat acceptada. La resta de l'arc parlamentari ha votat en contra i els grups han estat molt durs amb les propostes de Cs. Han acusat la formació taronja de voler retirar competències a les comunitats autònomes i recentralitzar l'educació, acabar amb la immersió lingüística i imposar l'educació només en castellà, una postura que asseguren que recorda "èpoques franquistes".

La moció impulsada per Cs proposa enfortir les capacitats de l'Alta Inspecció del Ministeri d'Educació, controlar des de la sectorial d'educació (que reuneix totes les comunitats autònomes) els currículums bàsics, promoure una selectivitat única a tot l'Estat i garantir "retirar barreres d'accés a la promoció de la funció pública per raons lingüístiques". El grup vol que la llengua cooficial sigui un "mèrit" i no un requisit per aconseguir una plaça. 

El text només ha rebut el suport del PP, que ha presentat una esmena que ha estat acceptada i incorporada al text original per complementar-ne el redactat. Des de les files populars sostenen que existeix una "bretxa" entre territoris que cal superar. 

Model proper al franquisme

En canvi, des de la resta de partits han criticat durament la proposta de Cs en considerar que vol "homogeneïtzar" l'educació, acabar amb immersió lingüística i no garantir l'ensenyament de les llengües cooficials de l'Estat.  "El problema del sistema educatiu espanyol no són ni les llengües ni els professors, sinó aquesta cambra que en 40 anys no ha teixit un gran pacte d'Estat en educació", ha manifestat Sergi Miquel (PDeCAT). 

Des de Podemos, Joan Mena ha afirmat que Cs "comença a anar pel camí del franquisme que no deixava aprendre català". A més, ha defensat que les diferències en educació no les marquen els territoris sinó les "desigualtats socioeconòmiques". "Aquesta moció no va d'educació, sinó del model d'estat per a Espanya", ha dit. 

Des del PSOE, han acusat la proposta de Cs d'estar "obsessionats per ser tots iguals" i ha defensat "l'orgull" de defensar un model educatiu "diametralment diferent". "El seu model recorda un model proper al franquisme i les escoles nacionals", ha afirmat la diputada María Luz Martínez Seijo.