El dia en què el Congrés dels Diputats acull la celebració solemne del Dia de la Constitució, el president espanyol Mariano Rajoy ha reivindicat l'aplicació de l'article 155 amb Catalunya, del qual ha recordat que era "plenament constitucional i plenament democràtic". També ho ha fet la presidenta del Congrés Ana Pator, davant els "atacs inadmissibles d'aquells qui han intentat trencar el sistema legal i democràtic que estaven obligats a respectar". Així i tot, ERC i PDeCAT han plantat la cerimònia i no han pogut observar-ne el discurs de primera mà.

"Quan alguns han intentat saltar-se la llei, trencant les regles del joc, la Constitució s'ha revelat com l'instrument eficaç i necessari per salvaguardar la sobirania del poble espanyol, garantir la continuïtat històrica d'Espanya i per protegir el pacte de convivència que la mateixa Constitució representa" ha dit Pastor davant d'una munió d'autoritats com ara el conjunt de diputats, el president del Senat Pío García-Escudero, el secretari general del PSOE Pedro Sánchez, el líder de Podemos Pablo Iglesias, el de Ciutadans Abert Rivera i diversos presidents de comunitats, com ara  Susana Díaz (Andalusia) i Cristina Cifuentes (Madrid).

La presidenta ha citat Francesc Cambó, com a forma de picada d'ullet als catalans quan va parlar de "l'extraordinari patrimoni de tots els espanyols". Així i tot, Pastor ha tornat sobre el procés afirmant que calia dir "en rotunditat i en veu molt alta, que Espanya ha tingut i té en la seva Constitució i institucions la millor garantia de convivència en llibertat, i el límit clar a qualsevol tipus d'abús i arbitrarietat". Aquí ha reivindicat el presumpte suport de la comunitat internacional al 155, "que ha mostrat el seu ple suport a l'estabilitat del nostre sistema constitucional" ha dit.

Així i tot, el cap de l'executiu central ha avisat que la carta magna no es modificaria per fer contents "aquells qui volen liquidar Espanya". Rajoy ha insistit que la reforma constitucional només es duria a terme si hi havia acord sobre el punt d'arribada, com ja s'hauria fet en dues ocasions anteriors. Les paraules del president espanyol, però, entronquen amb el discurs de Sánchez, qui ha reivindicat la modificació de la carta magna –que segons els socialistes era el pacte a què havien arribat ambdós dirigents a canvi del suport del PSOE a l'aplicació del 155.

Iglesias ha apel·lat, al seu torn, al "gran acord de país" per modificar el text constitucional, i Rivera ha aprofitat la conjunta per fer campanya electoral i assegurar que Cs "estava molt a prop d'acabar amb el procés".