El ple del Congrés aprovarà avui prorrogar fins al 31 de juliol els treballs de la comissió d'investigació sobre el suposat ús partidista de mitjans del Ministeri de l'Interior per part de l'exministre Jorge Fernández Díaz, segons han indicat fonts parlamentàries.

És la proposta que ha elevat avui la Mesa del Congrés a la Junta de Portaveus a iniciativa del PSOE, una solució intermèdia entre la idea de prorrogar la comissió fins al desembre que havien plantejat Units Podem, ERC o PDeCAT, i la del PP per acabar a finals de juny.

La decisió de prorrogar la comissió fins al 31 de juliol, ja en període inhàbil, permetria, segons les fonts, que la Diputació Permanent pugui tornar a ampliar de nou els seus treballs.

Dilluns passat, la comissió va decidir que l'exdirector general de la Policia Ignacio Cosidó comparegui el pròxim dia 6 de juny, en la que podria ser una de les últimes compareixences en aquest òrgan abans de la seva dissolució.

De moment, no sembla que hi hagi acord perquè acudeixin a la comissió els membres de l'anomenada "policia política" que alguns grups com Podemos, ERC o PDeCAT havien sol·licitat.

Entre ells, destaca l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Eugenio Pino, l'inspector i assessor de la cúpula policial José Ángel Fuentes Gago, o el policia José Manuel Villarejo

L'opinió dels grups

Un cop presa la decisió, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, ha lamentat que PP, Cs i PSOE estiguin fent una “pinça” per evitar que es pugui investigar l’Operació Catalunya, amb una maniobra que consisteix en “acordar coses un dia i a la següent reunió oblidar-se, una mica com si fóssim a ‘El dia de la marmota’”. De fet, el republicà recorda que ja havien pactat amb PSOE prorrogar els treballs fins al desembre, “i l’endemà ja se’n van desdir”.

En la mateixa línia, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha acceptat la data del 31 de juliol "per pragmatisme" i no ha descartat sol·licitar una pròrroga addicional en funció de "com evolucioni" la comissió.

Al seu torn, la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, ha acusat la Mesa d'"obviar el criteri de la majoria de la Cambra" i s'ha preguntat "què amaguen" els grups que estan "posant traves per investigar si hi ha hagut ús partidista" del Ministeri de l'Interior. Montero, que ha al·ludit així, sense nomenar-los, el PP i el PSOE, ha advertit que el seu grup demanarà "tota la informació i totes les compareixences que calguin", inclosa la de l'exministre socialista i l'exlíder del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba.

A diferència de dilluns passat, quan el PP i Cs van vetar aquesta possibilitat, tots els grups han acordat avui per unanimitat modificar l'ordre del dia del ple de pressupostos per incloure aquest punt encara que això sí, només per ampliar la comissió fins al 31 de juliol.