La Mesa del Congrés ha rebutjat aquest dimarts les peticions d'Esquerra Republicana (ERC) i el PDeCAT perquè l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo comparegués a la Cambra per aclarir els "favors" que Espanya deu a tercers països perquè s'hagin pronunciat en contra del procés sobiranista català.

Segons han explicat fonts de l'òrgan de govern de la Cambra, ambdues sol·licituds han estat denegades amb l'argument que Margallo ja no és ministre, sinó diputat, i que un parlamentari no pot ser controlat pel Congrés.

Els independentistes catalans van demanar la seva compareixença en la Comissió d'Afers Exteriors després que Margallo admetés que el govern central va haver d'intervenir activament per aconseguir que molts estats es posicionessin en contra de la independència de Catalunya.

"Ningú no sap l'esforç que ha costat això i els favors que devem a una quantitat de gent per haver aconseguit que facin les declaracions que han fet", va confessar Margallo en una entrevista a 13tv. Just després de conèixer aquestes declaracions, tant ERC com el PDeCAT van demanar que l'ara president de la Comissió Mixta (Congrés-Senat) de Seguretat Nacional expliqués en seu parlamentària a quins favors es referia concretament.