Entitats de defensa de les llengües oficials de tot l’Estat s’han plantat aquest matí al Congrés dels Diputats. El motiu: demanar que idiomes com el català, l’euskera, el gallec, l’aragonès o l’asturià tinguin els mateixos drets que el castellà. Ho han fet a hores que es debatés una proposició no de llei en aquest sentit, presentada per partits independentistes i nacionalistes. Unidas Podemos també ha signat el text i hi donarà el seu suport. Però ara la cambra baixa, un cop debatuda la iniciativa, està a l’expectativa del PSOE, que té fins al dijous per a negociar esmenes. Serà llavors quan es voti. Els socialistes han expressat les seves reticències al·legant “seguretat jurídica” i només hi votaran a favor si accepten les seves esmenes. De moment, és més probable que naufragui.

La PNL està signada per EH Bildu, el PNB, ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, Unidas Podemos, el BNG, Més País i Compromís, i demana la igualtat lingüística. El primer punt insta el govern espanyol a “iniciar totes les accions perquè les llengües pròpies diferents del castellà gaudeixin del mateix reconeixement i els seus parlants dels mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà”. Entre altres punts, també reclamen el deure de coneixement per part dels funcionaris públics, la fi de la “imposició legal exclusiva” del castellà en la normativa estatal o la recepció recíproca de mitjans de comunicacions dins dels mateixos espais lingüístics (com és el cas de TV3 al País Valencià).

 

Aquest matí, des de les entitats en defensa de les llengües no les tenien totes amb el que pogués fer el PSOE, de qui depèn que prosperi la iniciativa. Pocs instants després, la portaveu socialista Adriana Lastra ha confirmat els mals presagis. Lastra ha avisat que la proposició no de llei no té "prou seguretat jurídica" i que alguns punts del text són "inconstitucionals", malgrat que no tinguin rang de llei. Per això ha defensat una esmena que doni aquestes garanties jurídiques. Ha avisat que, si no són acceptades les seves observacions, hi votaran en contra el pròxim dijous.

Però durant el debat d'aquesta tarda, i malgrat que hi ha marge per a negociar encara, el diputat del PSC, Marc Lamuà, ja ha donat pràcticament per mortes les negociacions. Lamuà ha assegurat que han intentat "canalitzar-la" i fer "un esforç dins la seguretat jurídica", però ha avisat que "no ens poden demanar que incorrem en la irresponsabilitat política". Ha lamentat que el text presentat "té impossible el seu encaix en la legislació vigent sense una reforma legal i inconstitucional". I ha reblat: "Hem estat a punt d'arribar a un acord, però vostès sabien que el nostre límit era la sensació".

I ara què? Fonts socialistes són clares: "Si accepten l'esmena, votarem a favor; si no l'accepten, votarem en contra". Per la seva part, Mertxe Aizpurua, d'EH Bildu, impulsor de la iniciativa, ha esperat poder negociar una esmena transaccional abans de la votació de dijous.

El PP també ha presentat esmenes a la PNL. La diputada popular gallega Ana Vázquez ha defensat que “les llengües no s’imposen” sinó que “es respecten”. Ha apel·lat al bilingüisme “sense confrontació ni amenaces”. Ha considerat “incomprensible” aquesta iniciativa, perquè obre “una guerra lingüística”. S’ha dirigit tant als independentistes com a l’extrema dreta de Vox. Com era d’esperar, ha denunciat que el castellà està perseguit a Catalunya.