Més de mig any de retard. És el que ha trigat el Congrés dels Diputats a constituir la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya des que, el passat mes de juny, la junta de portaveus d'aquesta cambra va acordar impulsar-la. No va ser fins a setembre del 2022 que el Congrés va aprovar formalment tirar-la endavant, però amb la condició del PSOE d'investigar només el període en què el PP de Mariano Rajoy va governar Espanya. Tot es deu a un PSOE desinteressat en crear-la que, en veure que esclatava la polèmica de l'exdiputat corrupte 'Tito Berni' ha volgut contraatacar els embats del PP amb la posada en marxa d'aquesta comissió.

Qui presidirà aquesta comissió d'investigació serà Ferran Bel; i és perquè "no generarà recels ni a una part ni una altra". Aquest és l’argument que donen fonts del PSOE per haver proposat Ferran Bel com a president de la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya al Congrés dels Diputats. I això és el que ha acabat passant: per unanimitat, sense que hi hagi hagut una candidatura alternativa, el líder del PDeCAT al Congrés s’hagi convertit en el president d’aquesta comissió que ha d’investigar l’ús de les clavegueres de l’Estat per perseguir l’independentisme català. 

La vicepresidenta primera d’aquesta comissió serà Begoña Nasarre del PSOE, i la vicepresidència segona serà pel popular Juan Antonio Bermúdez de Castro. La secretaria primera de la Mesa d’aquesta comissió estarà en mans d’Enrique Santiago (diputat d’Unidas Podemos proper a Yolanda Díaz) i la secretaria segona serà per Ana Vázquez del PP. Durant la constitució d'aquesta comissió, diputats de Vox han protestat per la seva creació, argumentant que el Congrés hauria de centrar-se en investigar el cas 'Mediador' i esclarir si hi havia més diputats socialistes que participaven en les festes del 'Tito Berni'. Ferran Bel ha apuntat que aquell no era l'espai per fer aquell tipus de manifestacions i ha instat al diputat ultradretà a fer aportacions que tinguessin únicament a veure amb la comissió en qüestió. 

Aquest dilluns, prèviament a la constitució d’aquesta comissió ja s’ha referit a Bel el líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián. “És un excel·lent parlamentari” que “treballa molt bé”. Així, no es creu que el líder del PDeCAT a la cambra baixa pugui evitar les intencions del PSOE de diluir l’Operació Catalunya en una nova comissió sobre la Kitchen. “Seria el primer cop que l’àrbitre d’una comissió condiciona el seu contingut”, ha manifestat davant de les preguntes dels periodistes.

Fonts de les tres formacions independentistes del Congrés (Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP) han assenyalat també que no es trepitjaran els uns als altres durant el desenvolupament d’aquesta comissió d’investigació. És a dir, que es preveu que defensin els uns als altres els mètodes de treball, els terminis, així com les llistes de compareixents. 

Les intencions del PSOE de diluir l'Operació Catalunya en una nova Kitchen

Ara bé, el PSOE té la intenció de diluir aquesta comissió i convertir-la en un acte de campanya contra el PP. És a dir, que allò que havia de convertir-se en una comissió d’investigació per posar de manifest l’ús que s’ha fet de les clavegueres de l’Estat per perseguir el moviment independentista es convertirà en un mecanisme de campanya electoral. Per entendre com podrà el PSOE fer aquesta maniobra, cal remuntar-se el setembre de 2022. A mitjans d’aquell mes, el Congrés va aprovar engegar una altra comissió d’investigació relacionada amb les activitats de la policia patriòtica. Però, per curar-se en salut, el PSOE va introduir una esmena perquè la investigació es limités a l’època en què La Moncloa va estar en mans del PP de Mariano Rajoy.

De fet, les intencions del PSOE ja s’intuïen fa uns mesos. Perquè l’esmena introduïda pels socialistes que el partit va facilitar als mitjans de comunicació ja estava batejada com a ‘Esmena Kitchen’. Així, per exemple, el PSOE va pactar investigar els nous àudios entre l’excomissari José Manuel Villarejo i l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal