Ferran Bel té tots els números de convertir-se en el president de la comissió d’investigació al Congrés dels Diputats de l’Operació Catalunya. Segons han confirmat a ElNacional.cat fonts del grup parlamentari socialista, el PSOE ha proposat que sigui el líder del PDeCAT a Madrid qui assumeixi aquesta presidència. La comissió sobre l’ús de les clavegueres de l’Estat per perseguir l’independentisme es constituirà aquest dimarts a les 13:30, una setmana després que acabés el termini perquè els grups parlamentaris designessin els seus representants a la comissió. 

El diputat del PDeCAT Genís Boadella s’ha mostrat satisfet pel fet que els socialistes s’hagin decantat per Bel per presidir aquesta comissió. “Benvinguda la proposta”, ha remarcat. Tot i això, ha assenyalat que el més important és “el contingut” i “les conclusions” d’aquesta comissió, i no pas qui n’exerceix la presidència. En una roda de premsa des de la cambra baixa, ha afirmat que el líder del PDeCAT al Congrés té "el perfil i les capacitats" per presidir la comissió. La constitució de la comissió arriba mig any després que el ple n'aprovés la creació. El PSOE i Podemos van votar a favor d'una iniciativa d'ERC, Junts, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG.

Ara bé, el PSOE té la intenció de diluir aquesta comissió i convertir-la en un acte de campanya contra el PP. És a dir, que allò que havia de convertir-se en una comissió d’investigació per posar de manifest l’ús que s’ha fet de les clavegueres de l’Estat per perseguir el moviment independentista es convertirà en un mecanisme de campanya electoral. Per entendre com podrà el PSOE fer aquesta maniobra, cal remuntar-se el setembre de 2022. A mitjans d’aquell mes, el Congrés va aprovar engegar una altra comissió d’investigació relacionada amb les activitats de la policia patriòtica. Però, per curar-se en salut, el PSOE va introduir una esmena perquè la investigació es limités a l’època en què La Moncloa va estar en mans del PP de Mariano Rajoy.

De fet, les intencions del PSOE ja s’intuïen fa uns mesos. Perquè l’esmena introduïda pels socialistes que el partit va facilitar als mitjans de comunicació ja estava batejada com a ‘Esmena Kitchen’. Així, per exemple, el PSOE va pactar investigar els nous àudios entre l’excomissari José Manuel Villarejo i l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

És més, des de Madrid alguns polítics i alguns mitjans es refereixen a aquesta comissió com la ‘Kitchen 3’. Així doncs, un any després que el Congrés dels Diputats pogués arribar a la conclusió de forma oficial que el PP va usar de forma “partidista, delictiva i il·legal” els recursos reservats del Ministeri de l’Interior per espiar Luis Bárcenas, ara es posarà en marxa la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya.