El Congrés dels Diputats investigarà el supòsit entramat policial que involucra a l'exministre del govern espanyol del PP, Jorge Fernández Díaz, en la denominada Operació Catalunya que porta una jutgessa d'Andorra. La Junta de Portaveus amb el suport majoritari del PSOE, Unides Podem, ERC, EH-Bildu, JxCat, PdeCat, la CUP i BNG ha donat suport a crear una comissió d'investigació sobre la presumpta intromissió a la sobirania d'Andorra per part de responsables polítics espanyols i d'"entramats parapolicials" en el marc de la denominada Operació Catalunya. Una sol·licitud de comissió que van registrar els partits independentistes catalans i bascos el 17 de juny i que serà debatuda al ple del Congrés, encara que el portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez, ha afirmat que "amb tota seguretat sortirà endavant".

 

"Per posar-la en marxa com més aviat millor i treballar de forma rigorosa per posar llum sobre uns àudios d'un exministre del PP que és molt alarmant i preocupant", ha incidit Gómez després d'assenyalar que Fernández-Díaz va desmentir la seva vinculació amb aquesta operació a Andorra quan va comparèixer al Congrés pel cas Kitchen. Una jutgessa andorrana va notificar el passat 13 de juny a l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i al que va ser el seu ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, entre altres membres del seu Executiu, que els investiga arran d'una querella per presumptes pressions a la Banca Privada d'Andorra (BPA) per obtenir informació de polítics catalans durant el procés.

La investigació deriva d'una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l'Institut de Drets Humans d'Andorra, Drets i l'expresident de BPA, Higini Cierco. Els partits independentistes catalans i bascos proposaven aquesta comissió per estudiar la possible intromissió en la sobirania del Principat d'Andorra dels responsables polítics investigats per la justícia andorrana, en particular l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, l'exsecretari d'estat per a la seguretat Francisco Martínez i l'exdirector general de la policia espanyola Ignacio Cosidó.

El paper de Fernández Díaz

Jorge Fernández Díaz va dirigir l'Operació Catalunya contra la família Pujol, segons va publicar la setmana passada El País a partir d'un enregistrament al qual va tenir accés aquest diari i el digital Fonts informades . La cinta, gravada per l'excomissari de policia José Manuel Villarejo, recull una reunió en el Ministeri de l'Interior (comandat llavors per Fernández Díaz, a mitjans de desembre de 2012. En aquesta van participar ells dos i el llavors número 1 de la policia espanyola, Eugenio Pino. La conversa dura un quart d'hora i forma part de l'arxiu de l'excomissari, en aquest cas incorporada en cap de les investigacions obertes contra ell. Els tres acorden denunciar a dirigents independentistes amb els testimonis de Javier de la Rosa y Victoria Álvarez.