El Congrés dels Diputats ha fet el primer pas per eliminar del Codi Penal els delictes contra els sentiments religiosos, la Corona, els ultratges a símbols, les injúries al govern o als jutges, l'enaltiment del terrorisme i els delictes d'odi. La proposició de llei de Podemos ha comptat amb el suport del Grup Socialista, ERC, PDeCAT, PNB i Compromís. Els vots dels socialistes han estat bàsics per permetre que la iniciativa dels de Pablo Iglesias es pugui, almenys, debatre.

La proposició planteja l'eliminació aquests articles però els grups ja han anunciat esmenes i, per tant, alguns articles poden acabar només modificats. Des de Podemos, el diputat Alberto Garzón ha defensat que és una iniciativa per "protegir la llibertat d'expressió". Ha criticat que són delictes "obsolets" que provenen de la dictadura i provoquen "situacions ridícules", com el cas de l'actor Willy Toledo.

El grup parlamentari de Podemos ha portat a aprovació de la cambra baixa una proposició de llei per eliminar alguns delictes del codi penal. La iniciativa, defensada per Alberto Garzón, defensa que despenalitzar aquests delictes afavoreix la llibertat d'expressió. 

El Congrés ha aprovat aquest dimarts la presa en consideració, és a dir, un primer pas per iniciar un llarg camí parlamentari fins convertir-se en una reforma del Codi Penal. A partir d'ara, els grups podran presentar esmenes i caldrà obrir una ponència per avaluar els canvis en la norma i buscar un acord que compti amb el suport majoritari del ple. 

L'equilibri de forces per aprovar la presa en consideració ha estat el mateix de la moció de censura. Només PP i Cs s'han oposat a debatre al Congrés la despenalització d'aquests delictes. En canvi, la resta de grups ha anunciat el vot favorable, tot i avançar que presentaran esmenes durant el tràmit parlamentari per perfilar i modificar l'articulat presentat per Podemos.