La Mesa del Congrés ha congelat l'aprovació del grup propi del Partit Demòcrata Català durant la votació que s'ha produït aquest dimecres al parlament espanyol. L'òrgan de la cambra baixa ha decidit donar un termini de 48 hores al PDC perquè presenti les al·legacions amb els arguments per assolir aquest estatus. El líder de la formació a Madrid, Francesc Homs, ha defensat que intentaran aconseguir-lo perquè li troben una justificació legal. Homs no vol relacionar el fet de la congelació amb la votació del Parlament sobre la comissió de Procés Constituent. És a dir, que no creu que sigui un gest estètic de la Mesa per no fer-ho coincidir en el mateix dia.

El retard ha sorgit de la proposta de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i s'ha aprovat gràcies al vot afirmatiu de Partit Popular i del PSOE. "La petició és molt breu, no té motius. Considerem que val conèixer els arguments dels proponents", ha afirmat la presidenta, sobre l'escrit aportat per CDC. L'òrgan també ha demanat a l'antiga Convergència que clarifiqui la coincidència del nom del seu partit amb un altre, una qüestió "inèdita". Pastor fa referència a Demòcrates de Catalunya, que volia portar a judici allò que creuen una còpia del seu nom, en relació amb el Partit Demòcrata Català.

La presidenta del Congrés ha reiterat que en cap cas existeix una relació entre la votació del Parlament i la decisió presa d'ajornar la resolució del grup propi. "La Mesa és un òrgan sobirà i pren les seves pròpies decisions", ha dit la presidenta de la institució. Tanmateix, el vicesecretari primer de l'òrgan, Ignacio Prendes (C's), no s'ha tancat a què podria existir efectivament una relació entre l'endarreriment i el gest de la Mesa. "Miri, no ho sé, però és tan evident [que no mereixeria grup] que retardar-ho 48 hores no soluciona res", ha manifestat amb un to d'enfadat pels fets d'avui a Catalunya.

Prendes també ha denunciat que "aquests partits que es fan dir constitucionalistes", en al·lusió a PSOE i PP, hagin acabat cedint perquè un partit independentista pugui aconseguir "diners i recursos", mentre aquest avança en la desconnexió de Catalunya. El diputat de la formació taronja considera un "tracte diferencial" haver negat el grup a Compromís- A la valenciana (8 diputats) i a En Marea (5 diputats). Per aquest motiu, C's ha votat en contra del període proposat i insta socialistes i populars a repensar-se en les 48 hores següents la decisió que han pres.

En el cas de Podemos el fet d'haver-se oposat a la concessió d'aquest termini de temps vindria motivat per no haver assolit el grup propi per a les confluències d'En Comú Podem, En Marea i Compromís. La formació morada va dir que aplicaria el mateix criteri pel qual volien els seus grups per a aquestes formacions, per bé que en estar irritats pel tracte de CDC amb PP per a les vicepresidències de la Mesa els hauria portat a canviar de parer.