La investigació de l'Operació Kitchen avança a l'Audiència Nacional, amb la imputació de Jorge Fernández Díaz, però també al Congrés dels Diputats, que tornarà a posar la lupa sobre les clavegueres de l'Estat. Aquest dijous, el ple de la cambra baixa ha donat llum verda definitiva a la comissió d'investigació proposada pel PSOE i Unidas Podemos. Els partits independentistes i sobiranistes també n'havien registrat una. Ara només falten els tràmits preceptius per constituir-la. L'objecte de la comissió és "l'ús il·legal d'efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l'Interior, amb la finalitat d'afavorir interessos polítics del PP i d'anul·lar proves inculpatòries per a aquest partit en casos de corrupció durant els mandats de govern del Partit Popular". El líder del PP, Pablo Casado, s'ha absentat de l'hemicicle.

El resultat ha estat aclaparador: 206 vots a favor, 88 en contra i 54 abstencions. Hi han votat a favor el PSOE, Unidas Podemos, Vox, Ciutadans, ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País, Compromís i altres formacions minoritàries. Només el PP, Navarra Suma i Fòrum Astúries (tots dos socis dels populars) hi han votat en contra. Vox i Coalició Canària s'han abstingut argumentant els primers que el govern espanyol no està en posició d'impulsar-ho i els segons que ara la preocupació és la pandèmia.

En el text registrat, el PSOE i Unidas Podemos denuncien: "Aquesta inacceptable utilització partidista amb finalitats polítiques dels efectius, mitjans i recursos del departament d'Interior i de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, la missió dels quals és precisament garantir els drets i llibertats de la població, és clarament un abús de poder que trenca les regles essencials de l'Estat i de la democràcia".

El PP: “Volen aniquilar l’oposició”

El paper del Partit Popular era complicat, i ha optat per engegar el ventilador. “Quina broma és aquesta? Han vingut el diputat dels ERO (Felipe Sicilia, PSOE) i el defraudador de la Seguretat Social (Pablo Echenique) a defensar la comissió d’investigació”, s’ha exclamat la diputada Ana Vázquez. Ha menystingut els fets perseguits perquè en fa “nou anys” i ha dit que es tracta d’una “farsa per tapar el desgovern actual”. Vázquez ha assegurat que “el Congrés està per controlar el govern”, i no al revés. “Tenen una obsessió per aniquilar l’oposició”, ha reblat. La parlamentària del PP ha arribat a dir que “els espanyols no volen que parlem del que va passar fa nou anys”.

Fernández Díaz, primer imputat

El sumari de l’Operació Kitchen, el secret del qual ha aixecat el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón, posa de manifest que durant el mandat de Mariano Rajoy, tant el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, com el seu número dos, Francisco Martínez, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, van impulsar una trama per espiar i provar de robar informació compromesa a l’extresorer del PP Luis Bárcenas. L'Audiència Nacional ja ha citat a declarar Fernández Díaz en condició d'investigat. Però l'ombra de les clavegueres també amenaça Rajoy.

"Operatiu parapolicial"

Segons el magistrat instructor, els “òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat” van crear un “operatiu parapolicial” que va actuar, al marge de la llei, “almenys entre els anys 2013 i 2015”. El seu objectiu, aconseguir “material documental comprometedor d’alts dirigents” de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i així neutralitzar les amenaces polítiques al govern de Mariano Rajoy. Se li van realitzar fins a 55 seguiments sense ordre judicial, segons les informacions publicades del sumari del cas. El principal objectiu va ser el seu xofer, Sergio Ríos, que hauria cobrat 53.000 euros per robar-li documentació, entre la qual hi ha àudios comprometedors.