El Congrés ha tombat la proposició que Ciudadanos ha fet a la comissió d'Interior per condecorar els agents de l'operatiu policial Copérnico, efectiu traslladat pel govern espanyol a Catalunya per impedir el referèndum de l'1-O. D'aquesta manera, el partit d'Albert Rivera s'ha quedat sol per 33 vots en contra i 3 a favor, de 36 assistents. 

En la iniciativa, els d'Albert Rivera assenyalaven que els efectius que van integrar l'operació Copérnico van ser objecte "d'intimidacions, rebutjos, desallotjaments dels hotels" on es van allotjar "i un llarg etcètera de situacions d'assetjament", a les quals, segons es destaca, "van respondre amb una gran professionalitat, per sobre del que és exigible davant de situacions de tanta tensió".

A més, el portaveu Miguel Gutiérrez incidia en les condicions en què policies i guàrdies civils van treballar a Catalunya, "no eren les més apropiades pel que fa a allotjament i manutenció", sobretot tenint en compte "la gran tensió" en què es van veure immersos durant el desenvolupament de les seves funcions. A això s'hi va sumar, segons Cs, "les jornades maratonianes sense descans, arran de la insostenibilitat de la situació, i l'absència de permisos, vulnerant així la normativa laboral que regula la jornada laboral d'aquests agents".

Per això, la formació taronja sostenia que s'havia de premiar la tasca feta la tardor i hivern passats pels agents, que van viure "una situació extrema sense precedents" en la societat espanyola, i "reconeixe-la" manifestant el seu suport als carrers al crit de "No esteu sols".

La qüestió és que el PSOE ha votat en contra i ho ha justificat amb què no s'haurien de fer distincions entre cossos policials i operacions que aquests duen a terme, de manera que ha assenyalat la "demagògia" de Cs en aquest sentit. Així i tot, han carregat també contra la gestió de l'executiu de Mariano Rajoy.