La Mesa del Congrés ha resolt per unanimitat el repartiment d'escons dels grups parlamentaris a la Cambra Baixa, decidint unes ubicacions que no afavoreixen ERC, que queda pràcticament al mateix lloc on estava i que sobretot castiguen el PDC, que en perdre la condició de Grup Parlamentari que havia mantingut al llarg dels anys queda relegada a la part alta de l'hemicicle, tot i no anar a parar a l'última fila.

Així, ERC queda col·locada a la part central de la grada, a cinquena fila, i al costat del Grup Mixt. Per bé que és pràcticament la mateixa ubicació que a l'anterior legislatura –la sorgida de les eleccions del 20-D–, cal tenir en compte que si fa uns mesos va quedar per darrere de Democràcia i Llibertat en el repartiment de la ubicació, aquest cop, tot i la pèrdua del Grup del PDC, ERC no ha aconseguit cap millora en la col·locació. 

Per la seva banda, l'antiga Convergència Democràtica (CDC) s'asseurà amb el Grup Mixt, perdent la seva ubicació en la tercera fila i quedant relegats a la cinquena i sisena fila. 

Aquestes col·locacions contrasten amb la situació dels cinc diputats del PNB –un menys que a l'anterior legislatura–, que mantenen una situació privilegiada a primera i segona fila, al costat dels diputats de Ciutadans a un costat i amb més representants de Podemos darrere.

Així ho ha anunciat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, qui ha recordat que buscava el consens més gran possible per a aquest repartiment –sobre el que no es va assolir acord en l'anterior reunió de la Mesa, el passat 9 d'agost– i per això ha celebrat la unanimitat assolida avui.

El repartiment decidit, tanmateix, és molt similar al que va provocar el passat 9 d'agost que no hi hagués acord, per la disconformitat de Podemos, partit que avui ha accedit perquè encara que continuï sense agradar-los, com ha assenyalat la membre de la Mesa d'aquest partit Glòria Elizo, prefereixen dedicar-se a "coses més importants".

En el repartiment decidit, el grup de Podemos se situa al costat del PSOE i compta només amb tres escons a primera fila –la principal raó per la qual protestava aquest partit– per anar estenent-se cap a dalt.