El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous un Reial Decret que suposa la retallada dels beneficis extraordinaris de les companyies elèctriques pel sobrecost del gas no assumit. Encara que la seva tramitació s'ha efectuat sense canvis, donat que no s'ha debatut com a projecte de llei, la vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha fet èmfasi en què són mesures "temporals" i que treballarà per no aplicar aquesta retallada quan subministrin energia a les indústries "a preus raonables".

El decret ha prosperat amb els vots favorables del PSOE, Unidas Podemos, ERC, Bildu, la CUP, Más País, el BNG, Teruel Existe, el PRC, Compromís i Nueva Canarias. El PNB, Junts i el PDeCAT s'han abstingut, mentre que hi han votat en contra el PP, Vox i Ciutadans.

Previsions "desfasades"

Durant la seva intervenció, Teresa Ribera ha recordat que les retallades a la sobrerretribució de les elèctriques s'aprova fins al 31 de març i ha obert la porta a tramitar "nous canvis en les properes setmanes". La vicepresidenta ha justificat que aquest decret llei es va aprovar el 14 de setembre al Consell de Ministres i aquestes previsions "han quedat desfasades", fet que obliga a "revisar les mesures adoptades fins ara".

En aquest sentit, un dels objectius serà no aplicar la retallada a "qui garanteixi preus estables que no internalitzin l'evolució del preu del gas" i això permeti "impulsar la cobertura de preus raonables per a la indústria". Aquestes mesures "addicionals" que "garanteixin la cobertura" també passen per "contractes bilaterals" i per "enfortir la posició dels consumidors vulnerables acollits al bo social", ha asseverat la vicepresidenta Ribera.

La titular del Ministeri per a la Transició Ecològica ha explicat les causes de l'increment del preu del gas als mercats internacionals, un fet que, a parer seu, "no pot traduir-se en un increment de tota l'electricitat" i ha defensat que "no és viable" que es mantinguin els beneficis extraordinaris de les companyies elèctriques, que han rebut retribucions per damunt del cost de generació. L'import que el govern espanyol estima que les elèctriques hauran de retornar és de 2.600 milions d'euros.

Espanya considera que són "incongruents" les mesures d'Europa per abaixar el preu del gas

Aquest dimecres, la Comissió Europea rebutjava les mesures plantejades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abaratir el preu del gas, entre les quals constava una compra conjunta de gas. En aquest context, la vicepresidenta Ribera expressava el dimecres que les mesures que planteja Europa són "manifestament incongruents" perquè "no aborden l'excepcionalitat de la situació, amb mesures excepcionals a l'altura del desafiament que tenim per davant". En aquesta línia, recordava que l'impacte del preu del gas pot estar "per sobre de qualsevol estimació", a uns nivells equiparables als de la crisi del petroli dels anys 70.

 

Imatge principal: La vicepresidenta Teresa Ribera, en la seva intervenció al Congrés. Europa Press.