La conferència sobre el referèndum que oferiran aquest vespre el president, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, al Parlament europeu ha disparat la tensió amb l’executiu espanyol i el PP. Fonts del Govern asseguren que ja compten amb prou inscrits per tenir garantit que ompliran la sala gran de l'eurocambra on s’ha convocat l’acte, que té una cabuda per a 350 persones.

La conferència ha estat organitzada pels eurodiputats d’ERC, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, i del PDeCAT, Ramón Tremosa, i se celebrarà a la sala gran del Parlament. Puigdemont, Junqueras i Romeva han arribat a primera hora del matí a Brussel·les i s’han dirigit a la delegació del Govern, on s’han reunit amb el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj. El president ha aprofitat també per registrar una entrevista amb Euronews que s’emetrà aquest vespre.

La convocatòria s’ha vist precedida per declaracions del portaveu del PP al Parlament europeu, Esteban González Pons, en què menystenia la cita assegurant que es tracta d’un acte particular que es podia haver organitzat "a un bar" i que només serà secundat per l’extrema dreta.

González Pons ha fet arribar una carta als eurodiputats del PPE advertint-los que assistir a la conferència es podria interpretar com un suport del grup popular europeu a “aquest acte il·legal en contra de la Constitució espanyola”. Les gestions de Pons no han passat desapercebudes i han provocat que l’eurodiputada del partit verd suec Bodil Valero denunciés els intents de l’executiu espanyol de boicotejar la convocatòria.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern d’ahir, la consellera de Presidència, Neus Munté, va titllar de “ridícula i histèrica” la reacció del Govern espanyol. De fet, es considera que la resposta del PP no ha fet més que atiar l’interès per la convocatòria.

De la seva banda, l’eurodiputat Jordi Solé, després d’augurar que tot i les gestions de Madrid l’acte serà un èxit, ha replicat que és el PP qui té “l’extrema dreta dins del seu propi partit”.

En aquest ambient de tensió, l’eurodiputat Ramon Tremosa va mantenir també una picabaralla ahir a través del Twitter amb González Pons, després de denunciar que el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, del PPE, havia contraprogramat l’acte del Govern convocant a la mateixa hora una trobada de tots els ambaixadors acreditats a Brussel·les.

La conferència consistirà en tres parlaments en anglès, francès, espanyol i català. El primer a intervenir serà Romeva, seguit de Junqueras, i tancarà Puigdemont. Prèviament hi haurà una intervenció dels eurodiputats convocants.

Entre els eurodiputats que han confirmat l’assistència figura l’ecosocialista Ernest Urtasun, així com el democristià Francesc Gambús.