Els bisbes espanyols s'han posicionat sobre l'1-O. Ho han fet demanant un "diàleg honest i generós". En una declaració institucional llegida aquest dimecres, subscrita per tots els membres de la seva comissió permanent, la Conferència Episcopal espanyola ha mostrat la seva “gran preocupació” per la “greu situació” que consideren que travessa Catalunya. El cardenal Ricardo Blázquez, president de la Conferència, ha volgut fer seus els “sentiments i desitjos” expressats pels bisbes catalans.

El text, aprovat per unanimitat, sosté que la solució passa pel “diàleg” i el “respecte al dret i les institucions”, evitant tota confrontació. Un diàleg, ha assenyalat Blázquez, que ha de ser “honest i generós”. L’eclesiàstic ha alertat sobre possibles “fractures socials, familiars i eclesiàstiques”. En cas que no s’aposti pel diàleg i la convivència, es podria arribar a situacions "irreversibles”.

En aquest sentit, els bisbes espanyols interpel·len les autoritats públiques, els partits polítics i altres organitzacions, així com la ciutadania, per a evitar-ho. Concretament, el cardenal Blázquez ha demanat evitar “decisions i actuacions irreversibles i de greus conseqüències, al marge de la pràctica democràtica”. Ha ofert la col·laboració de la Conferència Episcopal per una “pacífica i lliure convivència entre tots”.

En la compareixença extraordinària, els bisbes han fet una crida a "recuperar la consciència ciutadana i la confiança en les institucions".