Diverses entitats i grups de suport a represaliats per l'Estat han presentat aquest dimecres la Conferència Nacional Antirepressiva, la qual es defineix com "un espai de debat obert a tothom i amb la participació d’instàncies i iniciatives de caràcter antirepressiu d’arreu del país".

L'objectiu de la conferència és "avançar cap a un front comú que sigui capaç de consensuar estratègies de lluita i que prevegi diferents àmbits d’actuació: en l’àmbit internacional, el paper dels familiars, el suport jurídic, les presons i l’exili, el suport psicosocial, les eines d’organització i en l’àmbit institucional".

La conferència, que se celebrarà el proper 2 d'octubre a la Universitat de Girona, tindrà diversos eixos de debat, com són l'estudi de la dimensió política de la repressió per part dels Estats, conèixer els mecanismes de repressió, des de la repressió de baixa intensitat fins a l'alta, conèixer  l’impacte psicosocial sobre les víctimes, posar en comú estratègies jurídiques utilitzades per fer front a la repressió, visibilitzar el paper de les famílies com a víctimes de la repressió, conèixer l’abast de la repressió arreu del país i destacar la importància de la resposta organitzada.

Crida a "no acceptar renúncies"

En la presentació, que s'ha fet a la presó Model de Barcelona, s'ha volgut deixar clar que "amb la Conferència Nacional Antirepressiva volem fer una crida a no acceptar renúncies en un context de confrontació que no s’ha vist gens alterat políticament, malgrat que es vulgui fer creure el contrari". "I és, alhora, una crida a reforçar la lluita antirepressiva a través d’un front i una estratègia comuns", han indicat.

Ramon Piqué, en nom de les entitats organitzadores, ha denunciat que "la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme i les lluites populars arreu dels Països Catalans ha estat una constant". 

"Recordem que hi ha més de 3.300 persones represaliades, i aquesta repressió ha pres dimensions pròpies d’estats autoritaris, que són en les llistes d’instàncies internacionals per la conculcació dels drets humans fonamentals. Som conscients que la repressió només s’acabarà amb la superació del conflicte que ens enfronta a l’Estat espanyol", ha recordat.

La conferència ha estat organitzada per l'Assemblea, l'Associació d’advocats d’Osona en defensa dels Drets Humans, l'Associació Memòria Contra la Tortura, Bages pels Drets Civils, la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, el Col·lectiu Mares i Àvies per la República, la Comissió de la Dignitat, la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Òmnium, la Plataforma Defensem l’1 d’octubre, la Plataforma 3 d’octubre, el SEPC i la Xarxa Anti repressió de Familiars de Detingudes.

Entre els participants hi ha l'exsecretari general del Podem Albano-Dante Fachín, els exdiputats de la CUP David FernàndezGabriela Serra, o l'activista Roger Español, entre d'altres.

 

Imatge principal: presentació de la Conferència Nacional Antirepressiva / Foto: Assemblea